Hoe zie jij jezelf?

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Waar let je op? Zie je vooral je gezicht? Of let je meer op je benen? Ben je tevreden? Of ben je dat eigenlijk nooit? Hoe zie jij jezelf? En hoe zou je op een positieve manier naar jezelf kunnen kijken?

Wanneer je in de spiegel kijkt, kun je van alles aan jezelf opmerken. De één is geneigd om vooral naar het gezicht te kijken, maar een ander focust zich meer op bepaalde lichaamsdelen. Sommige mensen zien gewoon het geheel en er zijn natuurlijk ook mensen die eigenlijk nauwelijks in een spiegel kijken. Wanneer je onzeker bent over je uiterlijk heb je de neiging vooral te letten op de dingen waar je niet zo tevreden over bent. Vind je jouw neus te groot? Dan is dat vaak het eerste wat je ziet in de spiegel. Ben je onzeker over je bovenbenen of je heupen? Het kan zijn dat dit dan ook het enige is waar je op let. Gek genoeg valt het andere mensen dan niet op.

Het kan ook zijn dat je nooit tevreden bent wanneer je in de spiegel kijkt. Als je alleen maar negatieve dingen ziet aan jezelf, kan dat best vervelend zijn. Lukt het dan nog wel om te kijken naar datgene wat je wel mooi vindt aan jezelf? Als je last hebt van een negatief zelfbeeld is het al een eerste stap om je hier bewust van te zijn. Wat zie je nou eigenlijk wanneer je naar jezelf kijkt? Waar leg jij je focus op? Het kan best zijn dat je daar nooit bewust over na hebt gedacht, omdat het al jarenlang een patroon is geworden. Zou je hierin iets willen veranderen? Wil je jezelf anders leren zien en ook met een positieve blik naar jezelf willen kijken? Misschien heb je wat aan deze onderstaande tips:

  • Verleg de focus
    Als je opmerkt dat je alleen maar kijkt naar de dingen die je niet mooi vindt, helpt het om de focus te verleggen. Kijk eens naar je ogen, naar je mond, naar je haar of naar je kleine teen. Het maakt niet uit waar je naar kijkt, zolang je de focus maar gaat verleggen.
  • Zonder oordeel
    Het kan helpen om eens te kijken naar wat je feitelijk ziet en hier geen oordeel over te vellen. Zeg dus niet wat je mooi vindt of juist niet mooi. Benoem gewoon wat je ziet: welke kleur ogen heb je, welke teen is het langst, hoe zien je knieën er eigenlijk uit?
  • Train jezelf in positief denken
    Uiteindelijk is het een kwestie van trainen. Hoe meer je die positieve bril naar jezelf opzet, hoe gemakkelijker je de dingen anders ziet. Het kost even tijd, dus geef jezelf ook de tijd. Af en toe onzeker zijn over jezelf mag en is ook heel normaal. Het is alleen zonde als dit je hele dag of week verpest!

Hoe zie jij jezelf? Praat hierover mee op ons forum! Zou je verder aan de slag willen gaan met dit onderwerp? Dan is de zelfhulp van 99gram misschien wel wat voor jou. Via deze link kun je daar meer informatie over vinden.