Ik voel me eenzaam

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Eenzaamheid is iets wat helaas vaak voorkomt en dus eigenlijk vrij normaal is. Toch kun je hier behoorlijk last van hebben. Hoe kan het dat je je soms eenzaam voelt? En wat kun je doen tegen de gevoelens van eenzaamheid?

Waar komt het gevoel vandaan?

Het gekke van eenzaamheid is dat je niet eens per se alleen hoeft te zijn om je eenzaam te voelen. Dat klinkt tegenstrijdig. Zelfs wanneer je veel mensen om je heen hebt en lieve vrienden hebt, kun je je eenzaam voelen. Eenzaamheid komt dus niet altijd voort uit echt alleen zijn. Wanneer je eenzaam bent, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Wanneer je met jouw eenzaamheid aan de slag wilt gaan, is het goed om eerst uit te zoeken waar het vandaan komt. Stop je gevoelens weg? Sluit je je vaak af van anderen? Vind je het lastig om contact te maken? Of vind je het moeilijk om het fijn te hebben als je alleen bent? Wat maakt dat eenzaamheid naar boven komt?

Wat kun je doen?

Soms helpt het om de situaties uit te werken. Wanneer komen de gedachten en gevoelens rondom eenzaamheid opzetten? Heeft het vaak een aanleiding? Op deze manier kun je misschien een patroon herkennen. Doordat je dit in kaart brengt, kun je ook gerichter met deze gevoelens aan de slag.

Daarnaast kan het helpen om het eenzame gevoel te accepteren. Vaak hebben we de neiging om deze gevoelens weg te drukken of weg te stoppen. Door het er te laten zijn, kan het zijn dat de gevoelens minder sterk of negatief voelen. Het mag er zijn! Het is niet gek dat je soms eenzaam bent, want iedereen heeft hier weleens mee te maken.

Het kan ook helpen om eens iets te ondernemen wanneer je eenzaam bent. Maak een lijstje met leuke activiteiten: wandelen, de stad in, iemand bellen of met iemand afspreken. Het kan ook helpen om te gaan sporten, iets te gaan bakken of een andere leuke activiteit te gaan doen. Sommige mensen gaan zich juist afzonderen, wanneer ze eenzaam zijn. Hierdoor wordt hun eenzaamheid juist versterkt. Door juist uit het negatieve cirkeltje te stappen en afleiding te zoeken, kan het gevoel wegzakken.

Tot slot is het goed om over eenzaamheid te praten. Er zijn echt genoeg mensen die zich ook weleens eenzaam voelen en het dus zullen herkennen. Door het bespreekbaar te maken, worden de gevoelens minder heftig. Praten lucht op en wie weet hebben anderen wel weer goede tips voor je om er mee om te gaan.

Ben jij weleens eenzaam? Wat helpt jou? Praat erover mee op ons forum of stel je vraag aan een van onze deskundigen tijdens de chat.