Hoe ga je om met eetbuien?

Een zak chips, een reep chocola, een pak koekjes, boterhammen met beleg en nog wat snoep. Wanneer je grote hoeveelheden calorierijk voedsel in een korte tijd eet, kan het zijn dat je last hebt van een eetbui. Wat is precies een eetbui? Wanneer heb je hier last van en, belangrijker nog, hoe kun je ze voorkomen?

Wat is een eetbui?

Soms wordt er ten onrechte gesproken over een eetbui. Want wat is nou wel en wat is nou geen eetbui? Hoeveel moet je dan hebben gegeten? Je hebt een eetbui als je in een hele korte tijd, bijvoorbeeld een halfuur, een grote hoeveelheid aan calorierijk voedsel hebt gegeten. Dat gaat dan niet over een zak chips of een reep chocola. Het gaan dan minstens om een zak chips en een reep chocola met daarbij nog allerlei andere producten.

In het eerste geval, de zak chips, wordt gesproken over een subjectie eetbui. Tijdens zo’n ”eetbui” denk je dat dit een enorme hoeveelheid is, terwijl het incidenteel wel normaal is om een zak chips op een avond leeg te eten. Wanneer je het hebt over meerdere producten calorierijk eten, wordt dit een objectieve eetbui genoemd. Daarnaast eet je tijdens een objectieve eetbui sneller dan normaal, je hebt het gevoel niet te kunnen stoppen. Je gaat door met eten, ook al heb je last van een vol of ongemakkelijk gevoel. Deze eetbuien lijken vaak een terugkomende gebeurtenis te zijn. Je wil het eigenlijk helemaal niet, maar het gebeurt toch. Het is verslavend. Deze eetbui heeft voor ook gevolgen. Vaak volgen er schuldgevoelens, gevoelens van walging en wil je gaan compenseren voor het gegeten voedsel.

Hoe ontstaat een eetbui?

Een eetbui kan ontstaan vanuit negatieve gevoelens en gedachten. Het kunnen negatieve gedachten over jezelf zijn, die vaak terugkomen. Door deze nare gevoelens en spanning in je lijf, kan er een drang naar eten ontstaan. Ook kan langere tijd te weinig eten een aanleiding zijn voor eetbuien. Je lichaam vraagt dan eigenlijk om eten. Je kunt deze drang niet weerstaan en doet er dan alles aan om aan eten te komen.

Hoe kun je eetbuien voorkomen?

Ten eerste is het goed om te kijken naar het negatieve gevoel of de negatieve gedachten die je tegenkomt. Door deze gevoelens te uiten, te delen met iemand of op te schrijven, kan dit behoorlijk opluchten. Het kan zijn dat de drang naar voedsel hierdoor minder wordt.

Daarnaast kan het helpen om gedurende de dag jezelf meer toe te staan. Als je structureel te weinig eet, krijg je juist eerder de drang naar eten. Ook is het goed jezelf het typische ”eetbui”voedsel toe te staan. Door juist te oefenen met snoepjes, chips en chocola in normale porties kan de drang dat alles op moet minder worden.

Tot slot is het altijd goed om eetbuien bespreekbaar te maken. Het is best lastig, omdat veel jongens en meiden zich hiervoor schamen. Wel kan het heel erg helpen om het met iemand te delen. Wellicht kan deze persoon je ook helpen of afleiden wanneer je de drang naar een eetbui voelt opkomen.

Is het voor jou herkenbaar? Heb je meer vragen of zou je advies of hulp willen? Je kunt dagelijks chatten met onze deskundigen over dit (of andere) onderwerp(en). Ook biedt 99gram een online behandeling aan voor jongeren die eetbuien hebben en hier hulp voor zouden willen.