De invloed van sociale media

De hele dag scrollen op Facebook, voor de zoveelste keer Instagram openen en op Snapchat de laatste items bekijken. Een leven zonder sociale media? Het is bijna ondenkbaar. Het kan ontzettend leuk zijn om alles te volgen, maar hoe voelt dat voor jou? Word je er wel altijd zo blij van? Of heeft het ook een negatieve invloed op je stemming?

Het kan heel leuk zijn om te volgen wat anderen doen in het dagelijks leven. Op Instagram worden bijvoorbeeld de hele dag door verschillende foto’s geplaatst. Je kunt beroemdheden volgen in hun dagelijks leven, maar ook gewoon je beste vriend of vriendin tijdens een school- of werkdag. Je wilt graag leuke dingen zien, maar is het ook echt leuk om dit te zien?

Vooral wanneer je wat minder lekker in je vel zit of onzeker bent over jezelf, kan het best confronterend zijn om op social media allemaal leuke, gezellige en vrolijke plaatjes te zien. Vooral wanneer je je gaat vergelijken met anderen kan jouw leven hierdoor net iets minder leuk, spontaan en gezellig lijken. Op deze manier helpt het je niet, maar haalt het je juist naar beneden.

beautiful-cafe-close-up-248021

Merk je dat sociale media deze invloed op jou heeft? Het kan dan verstandig zijn om hier anders mee om te gaan.

Wat kan je helpen?

1. Spreek met jezelf af hoe vaak en hoe lang je met social media bezig wilt zijn. Zo kun je het bijvoorbeeld beperken tot een aantal minuten per dag en daarna ook echt je telefoon weg te leggen. Soms helpt het om een wekker in te stellen om je hier ook aan te kunnen houden.

2. Kijk eens goed wat voor mensen jij volgt op de sociale media. Zijn er specifieke mensen waar je onzeker van wordt of waardoor je minder lekker in je vel gaat zitten? Ontvolg ze dan of schakel hun berichten uit. De berichten van deze mensen komen dan niet meer in je tijdlijn voorbij en hiermee kun je voorkomen dat je je onzeker gaat voelen.

3. Stel jezelf eens de vraag waarom het je onzeker maakt. Welke negatieve gedachten komen er bij je op wanneer je op sociale media aanwezig bent? Probeer eens helpende gedachten voor jezelf te bedenken tegen die negatieve. Zijn die mensen wel echt leuker, slimmer en beter in alles? Niets is wat het lijkt.

4. Onderzoek wat je juist inspiratie of motivatie geeft. Je kunt social media ook inzitten als iets wat je gaat helpen om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen of gewoon als positieve ontspanning. Zo kun je op YouTube heel veel positieve filmpjes vinden, maar ook op Instagram zijn er redelijk veel kanalen, die juist inzetten om je beter te laten voelen in plaats van meer onzeker.

Wil je graag meer tips over dit onderwerp? Praat dan mee op het forum van 99gram of stel je vraag in een chat aan een van onze deskundigen.