5 tips tegen bewegingsdrang

Voldoende bewegen en af en toe sporten is gezond. Maar wanneer je merkt dat je eigenlijk constant de drang voelt om te bewegen, kan dit ook wel vervelend en zelfs ongezond zijn. Bewegingsdrang betekent dat je constant het gevoel hebt dat je in beweging moet blijven. Wanneer je (een lange tijd) stil zit, word je erg onrustig of raak je in paniek. Dit kan komen doordat je bang bent om bijvoorbeeld aan te komen in gewicht of omdat je dan negatieve gedachten over jezelf krijgt. Vandaag geven we 5 tips tegen bewegingsdrang.

1. delen met een bekende

Allereerst kan het heel fijn zijn om je bewegingsdrang te delen met iemand. Doe dit met een persoon waar jij je vertrouwd bij voelt. Dit kan bijvoorbeeld een goede vriendin of een familielid zijn. Door het te delen en eerlijk uit te spreken, zet je een eerste stap om er iets mee te (kunnen) doen.

2. afleiding zoeken

Wanneer je last hebt van bewegingsdrang is het fijn om te zorgen voor afleiding. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken met leuke activiteiten, wanneer je drang voelt om te bewegen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om allerlei sportieve activiteiten op je lijstje te zetten. Denk bijvoorbeeld aan iemand bellen, knuffelen met je huisdier, een warme douche nemen, YouTube filmpjes kijken of een creatieve activiteit, zoals tekenen of schilderen. Maak een lijstje met dingen waaruit jij meteen iets kunt kiezen als je die onrust in je lijf voelt.

3. kleine stappen

Zet kleine stapjes wanneer je iets tegen je bewegingsdrang wilt doen. Ben je bijvoorbeeld gewend om iedere dag te wandelen? Kies er dan eerst voor om je wandeling korter te maken of eens een dag over te slaan. Hierdoor is de kans groter dat je het vol kunt houden en kun je kleine successen behalen. Het is ook fijn als iemand hierin met je mee wil kijken, zodat je gesteund kunt worden en je ook deze successen kunt delen.

4. samen bewegen

Door samen te gaan sporten of te bewegen zorg je ervoor dat je het vooral voor je plezier doet en niet omdat het dwangmatig is. Deze persoon kan je wellicht ook helpen om er losser mee om te gaan. Probeer te genieten van de gezelligheid en focus je minder op het bewegen of het verbranden van calorieën.

5. rustmomentjes inbouwen

Tot slot is het goed om heel bewust rust momenten in te bouwen om op deze manier om te leren gaan met de rust. Zorg ervoor dat het een fijn momentje wordt voor jezelf: even op de bank met een lekkere kop thee en een tijdschrift of kijk een leuk filmpje op YouTube of Netflix. Kies iets waar jij blij van wordt! Het hoeft niet lang te zijn en maak ook hierbij de stappen niet te groot. Begin bijvoorbeeld eerst met vijf minuten en bouw dit rustig uit.

Heb jij weleens last van bewegingsdrang? Praat erover mee op ons forum of stel je vraag in een chat van 99gram.