Een eetprobleem gaat niet over eten

Eetproblemen zijn vaak lastig te begrijpen. Veel mensen denken nog altijd dat een eetprobleem over eten gaat. ‘Gewoon meer of minder eten’ lijkt een makkelijke oplossing maar eetproblemen gaan over veel meer dan eten. Er is dan ook meestal niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dit maakt het voor de omgeving vaak lastig te begrijpen.

“Een eetprobleem gaat niet over eten” Best vreemd toch?
Maar waar gaat een eetprobleem dan wel over?

Vaak zie je dat het wel of juist niet eten helpt om even niet met iets anders bezig te zijn. Bijvoorbeeld: even niet meer hoeven denken, even niet meer hoeven voelen, even niet meer angstig zijn, even weg bij alle nare gedachtes en emoties. Een eetprobleem gaat dan over EVEN helemaal niks…

Het kan ook zijn dat je dit niet zo herkent, maar dat het je wel een goed of rustig gevoel geeft om je op eten of niet eten te richten. En wat als je dat loslaat? Wat gebeurt er dan?

Je zult het misschien wel hebben gemerkt, wanneer jij heel hard je best doet om ertegen in te gaan, er allerlei nare gevoelens naar boven kunnen komen. Meestal gaat dit niet over de boterham die je net hebt gegeten maar zijn thema’s als het hebben van een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, onzekerheid, het (niet) durven voelen een onderliggende oorzaak voor het ontwikkelen van een eetprobleem. En dat maakt het ook zo lastig om te herstellen van een eetprobleem. Want wanneer je weer “normaal” gaat eten, kom je dit toch weer tegen.

Tijdens mijn herstel kwam ik dit ook allemaal tegen. Het niet eten was voor mij een manier geworden om te gaan met de dingen die ik lastig en eng vond. Ik wilde het liefst even helemaal niks meer voelen. Op het moment dat ik weer een normaal voedingspatroon had, ging ik merken hoeveel angst ik had. Het ging niet over de angst voor een boterham of de angst om aan te komen, wat ik altijd wel dacht. Tuurlijk gaf dit spanning, maar de spanning kwam ergens anders vandaan. Ik ging namelijk weer meer voelen. Uiteindelijk is juist dat weer ervaren voor mij wel de manier geweest om te herstellen.

Het belangrijkste is dat je leert te verdragen dat je onzeker mag zijn, dat je verdrietig, boos of gespannen bent. Dat deze gevoelens erbij horen en dat je ze durft toe te laten. Je kunt dat aan en het maakt je mens. 

Durf jij het aan te gaan?

Vind jij het lastig om anderen te praten over hoe jij je voelt of wat je denkt? Heb je het idee dat niemand jou begrijpt? Leg jij de lat heel hoog voor jezelf? Ben je perfectionistisch of heb je last van andere kopzorgen? Kijk dan eens rond op onze site. Heb je vragen over deze thema’s of andere thema’s? Dan ben je ook welkom op ons forum of chat met een deskundige.