De vakantie is weer voorbij….

De scholen zijn alweer even begonnen. Werk en studie is weer in volle gang.
Het “gewone” werkende of studerende leven is vaak een grote overgang na een vakantie vol vrijheid en ontspanning. Juist deze overgang kan zorgen voor onzekerheid en misschien ga je merken dat oude patronen ineens weer meer op de voorgrond komen te staan.

Dit is niet gek!!

Tijdens de vakantie heb je waarschijnlijk veel vrijheid ervaren. Misschien was dit juist lastig en ben je blij dat er weer wat structuur van school of werk gaat komen. Maar het kan ook weer even wennen zijn. Ik vond het zelf altijd weer lastig om vroeg op te staan en ineens weer ritme te moeten vinden in het eten, terwijl ik in de vakantie had gemerkt dat ik hier best vrij mee om kon gaan. Ook nu kost het me altijd even tijd om weer ritme te vinden. Hoeveel eten neem je bijvoorbeeld mee als je een dag werkt of naar school moet? Of wat als je precies afspraken of les hebt op tijden waarop je normaal gewend bent te lunchen?

Daarnaast betekent een nieuw jaar; ook weer nieuwe mensen leren kennen. “Wat zullen ze van me vinden? Hoor ik er wel bij? Vinden ze me niet raar?” Allemaal vragen die heel normaal zijn.

Het is oké om onzekerheid en angst te voelen wanneer je weer gaat beginnen met studeren of werken. Je bent daarin niet alleen. De enige manier om de angst te overwinnen is om het toch aan te gaan. Het kan super eng zijn en het zal zeker met ups en downs gaan maar het kan ook veel mooie dingen opleveren.


Hieronder een aantal tips bij het starten van een nieuw schooljaar:

  • Hoe moeilijk het ook is, neem eten mee. Plan het van tevoren zodat je er ook aan kunt houden.
  • Trek iets aan waarin jij je comfortabel voelt. Wanneer jij je comfortabel voelt, zul je dit ook uitstralen.
  • Zorg naast school ook voor ontspannende momenten. Plan bijvoorbeeld na school iets in met een vriend of vriendin. Even lekker naar buiten nu het nog lekker weer is, even de stad in of sporten.
  • Deel je onzekerheid en spanning met mensen om je heen. Je zult merken dat je hierin niet de enige bent.
  • Het kan helpend zijn om voor jezelf op te schrijven wat je spannend vindt of waar je onzeker over bent. Zo kun je elke dag even reflecteren of deze angsten zijn uitgekomen of wat je juist heeft geholpen deze dag. Voor mij was dit altijd erg helpend. Meestal was het namelijk zo dat ik vooraf erg tegen iets kon op zien, maar achteraf bleek dat ik het veel groter had gemaakt dan het daadwerkelijk was.

Merk je dat je onzeker bent, het lastig vindt om weer in het school/werk ritme te komen en hier vragen over hebt? Elke werkdag tussen 16.00-18.00uur en 19.00-21.00uur kun je met een van onze proffesionals (anoniem) hierover chatten. Wij helpen je graag.