Hoe ga je om met reacties vanuit je omgeving?

‘Is dat alles wat je eet? Hier, neem maar een extra groot stuk taart! Dat is goed voor je!’. Reacties vanuit je omgeving kunnen behoorlijk lastig zijn wanneer je problemen hebt met eten, je gewicht of met je zelfbeeld.

Het kunnen reacties op school zijn, bij je werk, vanuit je familie of een vriendengroep. Iedereen kan anders reageren en iedere reactie kan weer een ander gevoel oproepen. Soms zorgt een reactie voor schaamte of schuldgevoel. Ook kunnen reacties angst, verdriet of eenzaamheid oproepen.

Wellicht zijn sommige mensen om je heen bezorgd en willen ze vooral dat het goed met je gaat. Anderen denken misschien te weten wat goed is voor jou en geven daardoor (ongevraagd) advies. Natuurlijk zijn er ook mensen, die het vooral lastig vinden om ermee om te gaan. Zij reageren misschien juist helemaal niet, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Uiteindelijk kan het dus best lastig zijn om met de reacties van je omgeving om te gaan.

Hieronder staan een aantal tips, die je wellicht kunnen helpen in het omgaan met de reacties vanuit je omgeving.

– Bedenk goed dat je omgeving het vaak goed bedoelt. Ze zijn bezorgd, ze geven om je en willen je graag helpen. Hoe lastig het ook is, probeer dit in je achterhoofd te houden.

– Wees eerlijk. Vind je een opmerking vervelend of is het een trigger? Je mag dat best uiten, ook al kan dat ontzettend eng zijn. Als je durft te zeggen hoe een opmerking bij jou binnenkomt, kan je omgeving daar ook weer iets van leren.

– Om daar even op door te gaan: ga het gesprek aan. Probeer aan te geven hoe het voor jou is en wat je nodig hebt van je omgeving. Door hier open en eerlijk over te zijn, kan je omgeving hier ook rekening mee houden.

– Kijk naar hoe je omgeving je kan helpen in het omgaan met je problemen rondom gewicht, zelfbeeld en het eten. Je omgeving kan een goede afleiding zijn, het kan helpen om te relativeren of je zou er kracht en steun uit kunnen halen.

Heb jij weleens last van reacties vanuit je omgeving? Hoe ga je hiermee om? Praat hierover mee op het forum van 99gram.nl!