Jezelf vergelijken met anderen

Herken je dat? Die ene vriendin is zo mooi en een andere vriendin haalt altijd betere cijfers op school. Het populaire meisje van de school heeft altijd de hipste kleding en je buurmeisje heeft prachtig haar. Het kan best vermoeiend zijn om altijd te kijken naar wat een ander beter kan. Waarom gebeurt dit eigenlijk en wat kan je helpen om hiermee om te gaan?

Het is eigenlijk helemaal niet gek dat dit gebeurt. Veel mensen hebben de neiging om te kijken naar anderen. En dat is ook niet per se verkeerd. Jezelf af en toe vergelijken met anderen is niet erg. Soms helpt het om net even jezelf extra uit te dagen of je best te doen. Doe je eigenlijk net iets te weinig voor school? Misschien kan die vriendin met haar goede cijfers jou toch een boost geven om extra goed je best te doen.

Toch kan het ook vervelend zijn wanneer ja alleen maar kijkt naar wat anderen beter doen. Wellicht komt het volgende gezegde je wel bekend voor: ‘Het gras is altijd groener aan de overkant’. Hiermee wordt bedoelt dat het vaak lijkt alsof iemand anders het beter voor elkaar heeft dan jijzelf. Het lijkt zo. Dat betekent niet dat het ook zo is.

Vaak zie je alleen de positieve dingen van een ander. Dat populaire meisje met die hippe kleding heeft misschien wel moeite met leren. De vriendin die altijd goede cijfers haalt, is misschien helemaal niet zo goed in sport. Je ziet alleen wat ze wel goed doen en vergelijkt dit dan met je eigen zwakke kant. Hierdoor kun je soms jaloers worden of onzeker. Vaak heeft het ook niet echt te maken met de ander, maar is het iets dat in jezelf zit. Indien je al onzeker bent, kan dit versterkt worden door constant te kijken naar anderen die iets beter, sneller of mooier kunnen.

Wat kun je hier aan doen? Er zijn best een aantal tips waar je zelf mee aan de slag zou kunnen.

  • Allereerst is het goed om te beseffen dat niet alles echt zo is, zoals het lijkt. Iedereen heeft goede en minder goede kanten. De één is goed in sport, maar een ander is weer beter op school. Vaak zie je alleen maar de mooie of goede dingen van een ander.
  • Het kan helpen om op te schrijven waar je eigen kwaliteiten liggen. Waar ben je goed in? Wat vind je mooi aan jezelf? Wanneer je dit lastig vindt, kan het ook helpen om het aan een goede vriendin of aan familielid te vragen. Wat vinden zij een mooie eigenschap of een kwaliteit van jou?
  • Tot slot kan het helpen om te beseffen dat het niet gek of raar is om jezelf te vergelijken met anderen. Word je er echt onzeker van en blijf je er last van houden? Dan is het misschien verstandig om te werken aan je zelfvertrouwen.

Vergelijk jij jezelf veel met anderen? Hoe vind je dat? Heb je daar soms last van? Praat hierover mee met andere jongeren op het forum.