Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding: wat is dat eigenlijk?  En waarom is gezonde voeding belangrijk? Wat zou je dan moeten eten en wanneer is gezond eten nog gezond?

Gezond eten klinkt heel verstandig. Door gezond te eten en de goede voedingsstoffen in te nemen, zorg je ervoor dat je lichaam gezond blijft. Het helpt ziektes voorkomen en het kan zijn dat je door gezonde voeding lekkerder in je vel zit. Maar hoe bepaal je eigenlijk wat gezond eten is? Hoe weet je wat je het beste kunt eten als je goed voor jezelf wilt gaan zorgen?

Schijf van vijf

Misschien heb je weleens gehoord van de Schijf van Vijf. Dit is bedacht om aan te kunnen geven wat gezonde voeding is. Het idee is dat je uit iedere schijf producten nodig hebt om je lijf gezond te houden. Zo is het belangrijk om voldoende groente en fruit binnen te krijgen, bepaalde vetten, vlees of vis, graanproducten en natuurlijk vocht.

Maar frisdrank, chips en snoep dan? Staat dat ook in de Schijf van Vijf? Hoort dat eigenlijk bij gezonde voeding? Het hoort in ieder geval bij een normaal en gevarieerd eetpatroon. Het is dus helemaal niet erg om af en toe hiervan te genieten. Natuurlijk zijn niet alleen de producten zelf belangrijk, maar vooral hoeveel je van iets eet of drinkt.

Hoeveel eet jij van welke producten? En waarom? Vooral dit laatste is wel een interessante vraag. Eet je zelf veel ”ongezonde” producten? Waarom wel of waarom juist niet? Sta je het jezelf weleens toe om te genieten van friet en een hamburger? Of vind je het lastig om hiervan te genieten? Het kan ook zijn dat je juist minder van dit soort producten zou willen eten. En waarom zou je dat dan willen? Voel je je schuldig na het eten van fastfood? Of zou het echt beter zijn voor je lijf om hiermee te minderen?

Uiteindelijk is het dus best lastig om in te schatten wat gezonde voeding is. Als de basis gezond is, kun je daarnaast af en toe lekker genieten van wat ongezonde dingen. Het is ook maar net waar jij jezelf prettig bij voelt. Het ene lijf heeft ook iets meer nodig dan het andere lijf. Wat precies goed is voor jou, is een kwestie van uit proberen. Waar voel jij je gelukkig en gezond bij?

Natuurlijk kun je altijd advies vragen bij een diëtist over jouw eetpatroon. Een diëtist kan altijd met je meekijken naar wat je nu eet. Heb je ergens tekorten? Of zou je misschien iets moeten minderen met bepaalde producten of voedingsstoffen? Het is overigens niet zo dat je alleen naar een diëtist zou kunnen als je onder- of overgewicht hebt. Ook wanneer je een normaal gewicht hebt, is het soms prettig om eens na te denken over wat je binnenkrijgt.

Eet jij gezond? Wat denk jij dat gezonde voeding is? Of heb je vragen over jouw eetpatroon? Op het forum van 99gram kun je meepraten over dit onderwerp.