Voeding in de zomer

Ken je dat? Het gevoel dat je in de zomer minder snel trek hebt? Of juist zin hebt in andere dingen? Hoe kan het dat je hongergevoel verandert in de zomer? Heb je minder nodig wanneer het buiten warmer is? En moet je daar dan aan toegeven?

De afgelopen weken is het ontzettend warm geweest in Nederland. Veel mensen gaan hierdoor iets meer drinken, maar tegelijkertijd lichter eten. Waarom? De meeste mensen hebben minder trek wanneer het buiten ontzettend warm is. Dit kan te maken hebben met je spijsvertering.

Wanneer je eten aan het verteren bent in je lijf, komt er warmte vrij. Wanneer het buiten ook al heel warm is, heeft je lichaam minder behoefte aan die warmte en dus ook minder behoefte aan voeding. Wanneer je een gezond en regelmatig eetpatroon hebt, regelt je lijf dit allemaal zelf. Zo kan het ook zijn dat je lichaam aangeeft meer behoefte te hebben aan vocht, omdat het buiten warmer is.

Toch is voldoende voeding in de zomer ook heel belangrijk. Zeker wanneer je moeite hebt met eten of last hebt van een eetprobleem, kan het best lastig zijn om dit vol te houden. Als je lijf ook nog eens aangeeft geen behoefte te hebben aan voeding levert dit vaak een tweestrijd op in je hoofd.

Hoe kun je jezelf nou blijven motiveren om goed te blijven eten en drinken in de zomer? Wat zijn handige tussendoortjes met dit warme weer en hoe zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt? Hieronder geven we een aantal tips!

  • Zomer betekent tijd voor ijs! IJsjes zijn het perfecte tussendoortje wanneer het buiten warm is. Er zijn heel veel lichte varianten (zoals waterijs), maar ook grotere ijsjes, zoals cornetto’s of Magnums, kunnen een perfect tussendoortje zijn als vervanger van een koek.
  • Maak een lekkere gevulde salade. Wanneer je geen trek hebt in heel warm en zwaar eten, kan een goed gevulde salade een prima diner zijn. Kies als basis voor couscous, pasta of aardappeltjes en vul daarna de salade met veel groenten, noten en kaas of vlees. Hierdoor is de salade een goede vervanger voor je avondmaaltijd.
  • In de zomer komt het meestal vaker voor dat er een etentje gepland staat, zoals bijvoorbeeld een BBQ. Probeer hier van te genieten! Indien je het lastig vindt om mee te doen, kun je er altijd voor kiezen om zelf wat lekkers mee te nemen. Maak een gevulde salade, neem wat vlees mee of maak een lekker toetje. Dan weet je zeker dat er iets voor je bij zit!
  • Even geen zin om te eten in de ochtend? Maak van je ontbijt een smootie! Kies een aantal soorten fruit en doe dit samen met yoghurt en havermout of muesli in de blender. Even goed mixen en je hebt een heerlijk drinkontbijt.

Vind jij voldoende eten in de zomer lastig? Hoe pak jij dit aan? Praat erover mee op ons forum of stel je vraag in een chat van 99gram.