5 nadelen van ondergewicht

Wanneer je veel bezig bent met je gewicht en je uiterlijk, kan het hebben van een laag gewicht fijn lijken. Misschien krijg je zelfs wel complimentjes vanuit je omgeving wanneer je wat bent afgevallen. Hoe lager het gewicht, hoe beter. Of toch niet? Het hebben van ondergewicht is namelijk helemaal niet gezond en ook niet fijn. In dit artikel wordt duidelijk waarom dat zo is. 

1. Lichamelijke klachten

Wanneer je lichaamsgewicht te laag wordt, kan het zijn dat je last krijgt van lichamelijke klachten. Je lichaam is erg kwetsbaar wanneer je ondergewicht hebt. Je hebt namelijk weinig reserves. Zo kun je last krijgen van hartkloppingen, haaruitval, een moeilijke stoelgang, maar ook kan het zijn dat je menstruatie uitblijft. Je lichaam heeft een normaal en gezond gewicht nodig om goed te kunnen functioneren. Ook is je weerstand een stuk minder goed wanneer je ondergewicht hebt.

2. Moeite met kleding

Wanneer je ondergewicht hebt, is het lastig om passende kleding te vinden. Dit kan zorgen voor behoorlijk wat frustratie. Kleding zit minder mooi en hierdoor kun je ook onzeker worden. Met een gezond gewicht is het veel makkelijker om mooie en fijne kleding te vinden.

3. Pijn 

Wanneer je ondergewicht hebt, kan het zijn dat je pijn krijgt wanneer je lang moet zitten of liggen. Je lijf heeft minder bescherming en dit kan best pijnlijk zijn. Een harde stoel kan hierdoor heel vervelend zijn, maar zelfs lang liggen in bed, kan zorgen voor pijnlijke plekken op je lichaam.

4. Koud

Wanneer je ondergewicht hebt, wordt je temperatuurregeling behoorlijk verstoord. Doordat je ook nog eens minder isolatie hebt rondom je lichaam, heb je het snel koud. Dit kan best lastig en vervelend zijn, zeker nu het buiten kouder wordt.

5. Psychische klachten

Tot slot kunnen er ook psychische klachten ontstaan, wanneer je last hebt van ondergewicht. Zo kun je meer moeite hebben met je concentratie op school of tijdens je werk. Ook kan het zijn dat je gevoelens vlakker worden en dat je het gevoel hebt dat je minder aanstaat. Je hebt logischerwijs ook minder energie en reserves om alle prikkels te kunnen verdragen gedurende een dag.

Al met al zijn er best veel nadelen te noemen aan het hebben van ondergewicht. Heb jij last van ondergewicht? Soms is het geen keuze en is het heel lastig om er vanaf te komen. Indien je er hulp bij zou willen, is het raadzaam om advies te vragen bij een diëtist. Mocht je verder willen praten over dit onderwerp, kan dit via ons forum of via een dagelijkse chat.