Hoe ga je om met de feestdagen?

December is weer aangebroken. Deze maand staat vaak in het teken van de feestdagen, etentjes en gezellig samen zijn. Voor vele mensen is het misschien wel de leukste tijd van het jaar. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit of problemen hebt met eten, kan deze periode minder leuk en soms zelfs heel lastig zijn. Hoe ga je dan om met deze feestdagen?

Vaak begint het al begin oktober. De eerste pepernoten liggen weer in de schappen. Richting Sinterklaas worden de eerste plannen gemaakt en worden meestal ook de eerste etentjes gepland. In de decembermaand lijkt alles om het eten te draaien. Voor de meeste mensen is dit hartstikke leuk en gezellig, maar wanneer je niet zo lekker in je vel zit, kan het heel anders voelen.

Wanneer je problemen hebt met eten of je niet zo fijn voelt, kun je behoorlijk tegen dit soort momenten opzien. Misschien vind je het al lastig om met mensen samen te zijn, maar het kan ook zijn dat je moeite hebt met het eten. Meestal staat er veel eten op tafel en zullen de gerechten net even anders zijn dan wat je normaal gesproken zult eten. Wanneer je een eetprobleem hebt, kan dit behoorlijk wat stress of paniek opleveren. Soms komt dit doordat je niet weet wat je gaat eten, maar het kan ook zijn dat je bang bent teveel te eten of juist te weinig. Daarnaast kan ook het eten met anderen angst of negatieve gedachten oproepen.

Hoe kun je er voor zorgen dat die feestdagen voor jezelf ook een beetje fijn en gezellig zijn? Hoe zorg je ervoor dat je niet in paniek raakt en zelf ook kunt genieten van het samen zijn of van het eten? Misschien helpen de onderstaande tips jou een beetje om de feestdagen door te komen.

  • Probeer van te voren met jezelf af te spreken welke uitdagingen je wel en niet aan wilt gaan. Maak het jezelf niet te moeilijk. Door kleine uitdagingen te kiezen, is de kans groter dat het lukt en kun je trots op jezelf zijn. Wanneer je het jezelf te moeilijk maakt, kan het zijn dat je alleen maar teleurgesteld bent na afloop. Dat zou zonde zijn! Wanneer je het eten echt heel lastig vindt, kan het houvast geven om een eetplanning voor jezelf te maken. Hierdoor houd je meer overzicht en controle.
  • Deel het met iemand in je omgeving. Als het kan, zou het natuurlijk heel fijn zijn als dit met iemand kan die ook aanwezig is tijdens de feestdagen of etentjes. Het lucht niet alleen op, maar iemand kan je ook ondersteunen op moeilijke momenten of je helpen om te relativeren.
  • Maak een lijstje met dingen die je kunt doen tijdens de feestdagen wanneer het even wat minder gaat. Hoe kun je ervoor zorgen dat je even afleiding krijgt? Helpt het jou om even iets voor jezelf te gaan doen? Schrijven, knutselen, wandelen of knuffelen met de kat? Als je alvast wat dingen opschrijft, is het gemakkelijker om dit te gaan doen wanneer je het moeilijk hebt.
  • Probeer je tijdens de feestdagen te focussen op de positieve en fijne dingen. Waar geniet je van? Het kunnen hele kleine dingen zijn, zoals de lampjes in de boom of fijne kerstliedjes.
  • Tot slot: wees lief voor jezelf. Het kan best lastig zijn tijdens de decembermaand, zeker wanneer je niet zo goed in je vel zit. Probeer het te accepteren en jezelf hier niet voor te straffen. Ook is het heel normaal om tijdens de feestdagen meer te eten dan normaal. Dit hoort erbij en dat is oké. Probeer lief en mild voor jezelf te zijn en dit jezelf ook te gunnen.

Zie jij op tegen de feestdagen? Je kunt over dit onderwerp meepraten op ons forum. Ook is onze chat ook gewoon geopend tijdens de feestdagen. Mocht je op die dagen behoefte hebben om te chatten met een deskundige: wees welkom!