5 tips voor meer zelfvertrouwen

Iedereen is weleens onzeker. De een heeft hier meer last van dan een ander. Ook kan het in bepaalde perioden in je leven wat heftiger zijn. Zo is de puberteit voor veel jongeren een onzekere periode. Wat kun je doen wanneer je onzeker bent? In dit artikel geven we 5 tips voor meer zelfvertrouwen!

1. Schrijf positief

Schrijf iedere dag iets positiefs op over jezelf. Het mag iets kleins zijn, maar ook iets groots. Wat ging er vandaag goed? Waar ben je trots op? Misschien vond je wel dat je er leuk uitzag vandaag. Je kunt ook opschrijven als je iets hebt gedaan wat je misschien spannend vond of waar je tegenop zag. Alles mag, zolang het maar positief is en over jezelf gaat!

2. Haalbare doelen

Vraag niet teveel van jezelf. Probeer kleine en haalbare doelen voor jezelf te maken, zodat je ook voldoende succeservaringen op kan doen. Moet je nog veel huiswerk maken? Knip de taken dan op in kleine stappen, die je kunt afvinken. Dat geeft meteen een goed gevoel over jezelf.

3. Accepteer fouten

Fouten maken mag! Het is niet erg als je even een offday hebt en dingen niet lukken. Je mag ook best eens balen van jezelf. Probeer dat te accepteren en lief voor jezelf te blijven.

4. Jouw talenten

Maak een lijstje met positieve eigenschappen van jezelf. Waar ben je goed in? Wat zijn jouw talenten? Leg de focus daarop.

5. Houding

Probeer eens te denken aan je houding. Wanneer je onzeker bent, kan het zijn dat je wat voorover gebukt loopt of zit. Wanneer je jouw rug recht en je schouders lichtjes naar achteren kantelt, straal je al meer zekerheid uit. Dit kan ook meteen heel anders voelen. Probeer het maar!

Ben jij weleens onzeker? Je kunt erover meepraten op ons forum. Zou je meer tips willen, kijk dan eens of deze zelfhulp cursusiets voor jou zou kunnen zijn.