De weegschaal: vriend of vijand?

Weet jij precies wat je weegt? Sta je dagelijks op de weegschaal? Of ben je juist bang om op de weegschaal te gaan staan? Is de weegschaal jouw vriend of jouw vijand?

Het gewicht wat de weegschaal aangeeft, kan verschillende gedachten en gevoelens oproepen. Schrik je van je gewicht, omdat het in jouw ogen te hoog of te laag is? Bepaalt het jouw humeur voor de rest van de dag? En hoe vaak sta je op de weegschaal?

In principe is met wegen op de weegschaal niets mis. Wanneer je merkt dat je humeur bepaalt wordt door dat getal op de weegschaal, is het wel interessant om hiermee aan de slag te gaan. Waarom is het wegen zo belangrijk voor jou? Hoe helpt het je? Of werkt het je alleen maar tegen?

Wanneer je problemen met eten hebt, kan jouw relatie met de weegschaal veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld de drang krijgen om vaker te wegen. Je wilt weten of je bent aangekomen of juist afgevallen. Ook kan het zijn dat je liever niet meer wilt wegen en juist bang bent geworden voor dat getal op de weegschaal. Dus aan de ene kant kan het een obsessie worden, maar ook een grote angst. In beide gevallen is het misschien wel goed om jezelf hierin uit te dagen.

Mocht je iedere dag, of zelfs meerdere keren op een dag, de drang hebben om jezelf te wegen, kan dat best vervelend zijn. Het is vooral lastig, wanneer het nooit goed genoeg is wat de weegschaal aangeeft. Maakt het je boos, verdrietig of angstig? Dan is het goed om hier verandering in aan te brengen. Als eerste stap kun je met jezelf afspreken om het wegen te beperken. Weeg je iedere dag? Probeer dan eens om de dag te gaan wegen. Bepaal je eigen stappen en maak ze vooral niet te groot. Vind je het lastig om dit alleen te doen? Het kan ook helpen om er met mensen over te praten. Zo kun je iemand in vertrouwen nemen en je gedachten of gevoelens rondom het wegen delen. Ook kun je met diegene afspreken hoe vaak je gaat wegen. Een andere optie is om de weegschaal weg te doen of weg te geven aan iemand. Dit kan wel een grote stap zijn, indien je gewend bent om vaak en veel op de weegschaal te staan.

Wanneer je angst hebt om te wegen, is het ook goed om te achterhalen waar die angst vandaan komt. Wat zegt jouw gewicht over jouw leven of jou als mens? Voel je je minder goed, zelfverzekerd of minder mooi bij een bepaald getal? Probeer je eigen gedachten uit te dagen. Het kan helpen om hier ook helpende gedachten voor jezelf bij te bedenken. Gewicht zegt namelijk helemaal niets. Het geeft niet aan hoe gelukkig jij bent, hoe mooi, hoe slim, hoe lief of hoe aardig je bent. Door dit hardop tegen jezelf te zeggen, kun je die negatieve gedachten rondom je gewicht uitdagen.

Hoe is jouw relatie met de weegschaal? Is de weegschaal jouw vriend of jouw vijand? Praat hierover mee op ons forum. Wil je hulp of advies? Je kunt ook bij een van onze deskundigen terecht in een dagelijkse chat.