Wanneer je lijf verandert

Je lichaam verandert gedurende je hele leven. Van een baby met bepaalde vormen verander je in een kind. Als kind groei je vervolgens door tot jongvolwassene. Vooral deze puberteit kan een spannende en onzekere periode zijn. Het hoort bij het leven, maar kan soms best lastig zijn. Wat verandert er allemaal in je lijf en hoe ga je daar mee om?

Als kind is het best even wennen wanneer de puberteit begint. Het is misschien wel de periode waarin je lijf het meest verandert. Meestal begint je puberteit tussen je 9e en je 14e. Je lichaam groeit door tot je ongeveer 18 jaar bent. Deze veranderingen in je lichaam zijn normaal en dit wordt veroorzaakt door hormonen.

Het is heel normaal dat de puberteit bij de een eerder begint dan bij een ander. Daarnaast is het vaak zo dat jongens later in de puberteit komen dan meiden. Maar wat verandert er dan allemaal precies in je lijf? Wat is normaal?

De veranderingen

Wanneer je in de puberteit komt, gaat je lijf groeien. Het groeit zelfs sneller dan normaal. Hierdoor kan de puberteit ook best lastig zijn. Je wordt langer, maar vaak ook zwaarder. Het lijf verandert van vorm. Dit alles kost veel energie en ook kun je hierdoor meer trek krijgen en eerder moe zijn.

Als meisje is het krijgen van borsten misschien wel de grootste verandering. Dit proces duurt ongeveer 2 tot 3 jaar. Ook dit verschilt weer van persoon tot persoon. Het kan dus best zijn dat het bij jou veel eerder begint dan bij vriendinnetjes. Of juist veel later. Hierdoor kun je best onzeker worden. Het is ook normaal dat het gevoelens van onzekerheid met zich meebrengt. Het is wennen als je lijf verandert.

Niet alleen krijg je als meisje borsten, maar je hele lijf wordt vrouwelijker. Zo kan het zijn dat je bredere heupen krijgt en meer rondingen. Verder is het ook normaal dat je meer gaat zweten en dat je haar en huid vetter wordt. Hierdoor kunnen er ook puistjes ontstaan. Allemaal dingen waar je mogelijk onzeker over bent of je voor schaamt.

Tot slot is de eerste menstruatie iets waar ieder meisje in de puberteit mee in aanraking komt. Wanneer dat gebeurt verschilt ook weer per persoon, maar het kan best spannend zijn. Gemiddeld worden meisjes tussen de 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Maar toch kan het zijn dat jij dit al op je 10e of op je 17e meemaakt. Ook dan is dat heel normaal.

Het kan soms helpen om te beseffen dat dit proces bij iedereen anders gaat. Hoe het bij jou zal gaan, weet je van te voren niet. Gevoelens van onzekerheid, schaamte en angst kan erbij horen. Ook dit wordt deels veroorzaakt door de verandering in je hormonen.

Heb je vragen over de puberteit en veranderingen in je lijf? Ben je onzeker en zou je graag advies willen? Je kunt altijd een topic openen op ons forum of dagelijks chatten met een van onze deskundigen.