Shoppen

Shoppen wanneer je worstelt met een eetprobleem kan soms een hele uitdaging zijn. Angst, onzekerheid, ontevredenheid over je lichaam. Je herkent het vast.
Maar hoe ga je hiermee om?

Onderstaand een aantal tips:

1. Kies kleding die jou comfortabel laat voelen
Kies kleding die comfortabel zit. Zoek niet de meest strakke kleding uit omdat dit misschien nu eenmaal in de mode is of omdat vrienden of vriendinnen dat dragen.  Zoek iets waarvan jij denkt, hier voel ik mij oké bij. Het gaat erom dat jij je comfortabel voelt en niet wat een ander draagt.  

2. Vermijd spiegelobsessie
Spiegels in de paskamers kunnen ons zelfbeeld erg beïnvloeden. Probeer het obsessief naar jezelf te kijken en te oordelen over je uiterlijk te vermijden. Het kan helpen om kleding te passen zonder te kijken in de spiegel, zodat je je kunt concentreren op hoe de kleding voelt en niet hoe het eruit ziet.
Daarnaast hielp het mij ook om kleding pas thuis te passen zodat ik niet werd beïnvloed door de spiegel in het pashokje.

3. Shop met vrienden of familie
Winkelen met vrienden of familie kan een fijne steun zijn. Zij kunnen je helpen om realistischer te blijven kijken en je te steunen wanneer je toch merkt dat bepaalde gedachtes over je lichaams- en/of zelfbeeld opspelen.

4. Vermijd obsessief letten op maten
Maten zijn slechts cijfers en zeggen niets, maar dan ook niets, over wie jij bent als persoon. Het ene merk valt groter/kleiner dan het andere en dat zegt niks over jouw gewicht. Kies kleding die past en waar jij je comfortabel in voelt.

Hoe ga jij om met shoppen? Is het iets wat je leuk vind of geeft het jou vooral veel stress en onzekerheid?
Wil je er over praten of heb je vragen aan een van onze deskundigen; de chat is elke werkdag geopend tussen 16.00-18.00uur en van 19.00-22.00uur.