Hoe kijk jij naar jezelf in de spiegel?

“Elke spiegel, elke winkelruit, starend naar mezelf in spiegelbeeld. Ik vind mezelf met de seconde lelijker worden. Toch blijf ik kijken. Misschien verandert het nog wel…”

Herken je dat, dat je uren naar jezelf kunt staren in de spiegel en hoe langer je kijkt hoe meer het gevoel wordt bevestigd.

Ik weet nog goed, mensen om mee heen die zeiden dat het niet klopte wat ik zag. Maar ik zag het toch?

De spiegel weerspiegelt letterlijk wat je ziet. Als je voor de spiegel gaat staat met het gevoel dat je stom en lelijk bent, dan is de kans groot dat je jezelf ook zo gaat zien. Wanneer je met een positieve gedachte voor de spiegel gaat staan, is er ook ruimte om jezelf op een andere manier te gaan bekijken.

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Waar let jij op?
Kijk je alleen maar naar de negatieve dingen die je ziet aan jezelf of lukt het om ook te kijken naar datgene wat je wel mooi vindt?

Waar gaat jouw focus naar uit? En wat kan jouw helpen om met een positievere blik naar jezelf te kijken?

Een paar tips:

 • Zonder oordeel kijken
  Soms kan het helpen om heel feitelijk naar jezelf te kijken. Dus benoem alleen wat je ziet, zonder dat je daar een woord aan koppelt als mooi of lelijk. Dus bijvoorbeeld; “Ik heb blauwe ogen” “Ik heb blond haar” “Ik heb een zwarte broek aan”
 • Focus verleggen
  Wanneer je merkt dat je alleen maar kijkt naar de dingen die je niet mooi vindt, kan het helpen om je focus te veleggen. Dus wanneer je bijvoorbeeld als eerste naar je benen kijkt, omdat je daar misschien niet tevreden over bent, verleg dan je focus naar een ander deel van je lichaam. Misschien wel je ogen, je haren, of je handen.
 • Train jezelf in positief denken
  Het vraagt veel oefening, maar hoe vaker je met een positieve bril naar jezelf leert kijken, hoe makkelijker het wordt om de dingen anders te gaan zien.
  Je hoeft niet gelijk te kunnen zeggen dat je iets mooi vindt, maar kijk eens of je een positieve eigenschap van een bepaald lichaamsdeel kunt benoemen. Dus misschien wel die benen die je elke dag helpen om van a naar b te komen. Of jouw handen die je helpen om te kunnen schrijven.
 • Spiegel afplakken
  Soms kan het helpen om jouw spiegel tijdelijk af te plakken. Uiteindelijk is dit niet de oplossing maar het kan bijvoorbeeld helpen wanneer je continu gefocust bent op een bepaald lichaamsdeel. Als jouw aandacht steeds wordt getrokken naar je buik of benen bijvoorbeeld, kan het helpen om de helft van de spiegel af te schermen zodat je alleen nog maar kunt kijken naar jouw gezicht. Voor mij heeft het geholpen om zo stap voor stap wat te gaan wennen aan mijn lichaam en daar met een meer tevreden blik naar te kunnen kijken.

Hoe zie jij jezelf? Praat hierover mee op ons forum of chat met een van onze deskundigen via de chat.