Je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer je een eetprobleem hebt, worstelt met eten, gewicht en/of een laag zelfbeeld hebt is het soms lastig om hulp te vragen. Onzekerheid, schaamte, vragen en gedachtes als, “Is mijn probleem wel groot genoeg?” “Stel ik mij niet aan?” “Anderen hebben het vast zwaarder, dus ik verdien geen hulp”, “Ik kan het zelf wel”, “Ik wil een ander niet lastigvallen”.
Diep van binnen weet je, dat je het niet alleen redt maar toch is de stap om hulp te vragen erg groot.

Ik blijf me verbazen hoe graag we een ander helpen, maar hoe moeilijk het is om dat voor onszelf te vragen. Want hoe is het als een ander jou om hulp vraagt? Vind je dat dan ook gek? Vind je dat hij/zij zich aanstelt?
Waarschijnlijk is het antwoord, nee! Maar waarom zijn we dan zo streng voor onszelf?

Tijdens de periode dat ik worstelde met mijn eetprobleem was hulp vragen iets wat ik erg lastig vond. Diep van binnen wist ik, dat ik het niet alleen ging redden. Toch vond ik het moeilijk om de stap naar hulp te zetten. Wat mij erg heeft geholpen, is om te bedenken dat het voor een ander ook fijn is om wat te kunnen betekenen. Want hoe zou het voelen, als je ziet dat iemand anders het moeilijk heeft, maar je niks kunt of mag doen?
Dit geldt ook voor de mensen om jou heen. Ze willen er graag voor jou zijn.

Wat kan helpen?

Wat mij hielp is om van tevoren aan te geven wat een ander wel of niet kan doen. Soms kan iemand je op een hele praktische manier helpen door samen te eten, een spelletje te doen voor afleiding of misschien wil je gewoon even je verhaal kwijt kunnen of heb je alleen even een knuffel nodig.

Wanneer het lastig is om aan te geven dat het niet goed met je gaat en de stap om hulp te vragen TE groot voelt, kan het helpen om eerst één iemand in vertrouwen te nemen. Bijvoorbeeld je vader, moeder of een goede vriend(in). Zij kennen jou als geen ander en zien al snel wanneer het niet goed met je gaat.

Wanneer dit ook lastig is, kan het misschien helpen om eerst anoniem met iemand te praten.
Via onze chat, kun je elke dag met een van onze professionals praten. Zij kunnen ook samen met jouw kijken welke stappen je kunt zetten in het vragen naar hulp.

Je hoeft het niet alleen te doen.