Zelfzorg; iets dat moet je verdienen?

Voor jezelf zorgen; we weten dat het goed voor je is, maar toch blijft het lastig om dit ook daadwerkelijk te doen. Bepaalde overtuigingen, gedachtes die je ervan weerhouden; vaak heel geniepig maar tegelijkertijd veel zeggen over jouw kernovertuigingen en eigenwaarde.

Herken jij je in de volgende gedachtes?

Ik verdien het niet
Een veel voorkomende gedachte. Pas zelfzorg verdienen wanneer je iets anders hebt afgerond? Niet verdienen omdat een ander het misschien harder nodig heeft dan jij? Het jezelf niet waard vinden?
Maar is het een kwestie van verdienen of mag je het zien als een kwestie van nodig hebben?
Zelfzorg is belangrijk om goed en gezond te kunnen blijven, een levensbehoefte.

Het is niet erg genoeg, een ander heeft het veel erger
Tuurlijk zal er altijd iemand zijn die iets erger, minder er of gewoon anders heeft dan jij. Maar wanneer je alles op een weegschaal legt, betekent dat bijna niemand meer voor zichzelf mag zorgen. De vraag is of het helpend is om jezelf met een ander te vergelijken? Iedereen heeft zijn eigen fysieke en mentale gezondheid en dat is waar het over gaat. Mag jij gaan voelen wat goed is voor jou en wat jij nodig hebt ?

Ik moet gewoon even doorzetten
Ik moet me gewoon niet zo aanstellen, wat sterker zijn of wat beter m’n best doen. Maar waar ligt die grens? Wanneer is het goed genoeg? Is er ooit een goed genoeg? Of is die grens pas bereikt wanneer het eigenlijk al te laat is. Sterk zijn heeft wat mij betreft alles te maken met kiezen voor jezelf en dat gaat niet over je best doen.

Ik heb er nu geen tijd voor
Deze herken je vast; school, werk, vrienden en vriendinnen, sport. We leven in een snelle en drukke maatschappij. Volle agenda’s waarin er nog maar weinig ruimte is voor jezelf. Juist met die volle agenda’s is het soms belangrijk om prioriteiten te stellen. Iets wat ontzettend lastig kan zijn, want vaak willen we overal bij zijn en vooral niets missen. Grenzen aangeven is ontzettend belangrijk, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Een ander kan het misschien jammer vinden, of teleurgesteld zijn, maar dat zegt niets over jullie vriendschap. Nu voor jezelf zorgen betekent dat je ook de energie houdt om leuke dingen te blijven doen.

Ik vind het eng
Mag het spannend zijn? Ik weet dat ik zelfzorg ook iets ontzettend lastigs en spannends vond. Ik gunde het mezelf niet, was bang dat ik denken zou missen, er niet meer bij te horen, bang dat ik lui zou worden. En bovenal, had ik eigenlijk geen idee wat ik kon doen aan zelfzorg? Wat gaat mij helpen? Het idee dat ik even niks hoefde te doen, vond ik ontzettend eng. Bang dat ik ineens van alles ging voelen. Emoties die om de hoek kwamen en waar ik het liefst bij weg wilde. En nee, dit ging niet in een keer vanzelf. Het kost tijd en in het begin is dat niet alleen maar fijn en leuk. Begin klein door bijvoorbeeld een kwartiertje of halfuurtje voor jezelf in te plannen. Wanneer je jezelf steeds vaker gaat toestaan om even niets te hoeven doen, zul je gaan merken dat langzaam wat makkelijker wordt.

Hoe is dit voor jou? Kun jij jezelf momenten van zelfzorg toestaan, of zou je dit misschien wel willen maar vind je het lastig hoe je dit aanpakt? Praat erover op het forum of stel je vragen via de chat aan een van onze deskundigen.