Heerlijk avondje is gekomen

Het is alweer bijna Sinterklaas. Zelf vind ik de periode van Sinterklaas een ontzettend leuke tijd. Nog steeds kan ik er helemaal in op gaan en vol spanning voor de tv zitten om het sinterklaasjournaal te volgen. Maar tijdens mijn eetstoornis periode was dit wel anders. Ik kon al weken enorm zitten piekeren over het eten waardoor ik ontzettend gespannen was op de dag/avond zelf.
Meestal kon ik dan ook niet echt genieten van dit moment. Mijn gedachten die zich vulden met eten, de eeuwige discussie van wel-niet. Alle kruidnootjes, chocoladeletters, taaitaaipoppetjes voelden als hindernissen die ik moest overwinnen of ontwijken. Al weken van tevoren laaide de discussie in mijn hoofd op.

Vier jij dit jaar Sinterklaas? En kijk je er naar uit of misschien wel tegen op?

Onderstaand een aantal tips die je misschien helpen om iets meer van het Sinterklaasfeest te genieten

Hoeveel eten is normaal?
Een lastige vraag om te beantwoorden, want wat is normaal?
Kruidnootjes of pepernoten zou je eigenlijk kunnen zien als chips of nootjes. Wil je dit graag weer eens proberen maar vind je het spannend, neem dan een paar handjes. Bijvoorbeeld 3-4 handjes kruidnootjes of een stukje van de chocoladeletter volstaat als een prima en normaal tussendoortje.
Daarnaast is het ook niet gek om iets meer te “snoepen” dan normaal. Wanner je het lastig vindt om alles door elkaar te eten; kun je van tevoren bedenken, of misschien met je therapeut, vriend/vriendin afspreken wat je ongeveer wilt nemen.

Je bent niet alleen
Wanneer je merkt dat je verzandt in gedachten, probeer dit uit te spreken naar de mensen om je heen. Het kan enorm opluchten om te delen. Wat mij daarnaast in deze situaties hielp, was mij te richten op het Sinterklaasfeest en de mensen om mij heen. Soms kan het ook helpen dat wanneer anderen merken dat je afdwaalt, ze je er even weer bijhalen door de focus te leggen op bijvoorbeeld het gedicht dat wordt voorgelezen of de cadeautjes die worden uitgepakt.

Compenseren?
Een dagje wat meer eten, is helemaal niet gek. Van een dag iets meer snoepen ga je niet gelijk aankomen. Ik weet dat ik altijd ontzettend bang was dat ik kilo’s was aangekomen. Maar je kunt niet binnen 24 uur weten of je bent aangekomen. Als jij de dagen na Sinterklaas weer gewoon regelmatig eet, komt je lichaam vanzelf weer in balans en kom je niet aan van een avondje iets meer of anders eten.
Juist wanneer je gaat compenseren, raakt je lichaam uit balans wat zorgt voor schommelingen in je gewicht. Wanneer je zorgt dat je regelmatig en voldoende blijft eten dan ‘compenseert’ je lichaam uit zichzelf.

Ik hoop dat deze blog je wat heeft kunnen helpen en dat je vooral kunt gaan genieten van pakjesavond dit jaar. Mocht je toch nog met vragen zitten of merk je dat je blijft piekeren, voel je welkom op onze chat. Onze deskundigen denken graag met je mee.