Hoe houd ik motivatie?

Herstellen van een eetprobleem kan soms een lange weg zijn met de nodige obstakels. Een weg waarop je misschien af en toe de hoop en motivatie wat verliest. Vaak had ik gedachtes als, ‘kan ik dit wel?’ ‘Ik kom niet vooruit.’  En ook dat hoort bij herstel. Het is een weg met pieken en dalen.
Hoe is dit voor jou? Wat geeft jou de motivatie om toch door te zetten?

Voor de momenten dat het wat lastig is om motivatie te vinden, een aantal tips die je kunnen helpen om de kracht binnen in jezelf weer te vinden.

Moodboard
Het heeft enorm geholpen in mijn herstel om een moodboard te maken met inspirerende dingen. Pak een stapel tijdschriften en ga lekker knippen of scheuren. Waar word jij blij van? Wat geeft jou energie? Wat is jouw droom?

Stel een doel voor jezelf en bedenk een beloning
Soms is het moeilijk om de motivatie vast te houden, is het zwaar en zie je door de bomen het bos niet meer. Kijk of je voor jezelf een klein en haalbaar doel kunt stellen en bedenk één cadeau voor jezelf, die je jezelf kunt geven wanneer je het doel hebt behaald.
Dit kan iets zijn wat je al heel lang wilt hebben, of misschien een leuke activiteit die je al lang niet meer hebt gedaan. Succesmomentjes geven vaak extra motivatie.

Dankbaarheidsboekje
Pak je notitieboekje, dagboek of schriftje en schrijf elke avond voordat je naar bed gaat 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het mag zo simpel als je zelf wilt. Juist de simpele en kleine dingen zien we vaak over het hoofd.
Vb) Ik heb genoten van een nieuw thee-smaakje, ik ben even op visite geweest bij mijn opa en oma, iemand in de supermarkt begroette mij vriendelijk.
Juist wanneer het even niet zo lekker gaat, zijn deze kleine momenten van dankbaarheid heel waardevol.

Feelgood film
Als ik mij somber voelde en geen motivatie had, hielp het mij om een feelgood film te kijken. Een vorm van afleiding die mij even weer in een andere wereld bracht. De vrolijke film, beelden en muziek konden ervoor zorgen dat ik weer even een ander gevoel kreeg en mijn sombere gedachtes een beetje naar de achtergrond verdwenen.

Doe iets wat je leuk vindt
Het hoeft niet groot te zijn, maar doe iets waar jij blij van wordt of waar je energie van krijgt. Misschien is dit afspreken met een vriend/vriendin, een rondje wandelen, tekenen, shoppen. Je mag ook als het even wat minder gaat, leuke dingen blijven doen. Ook al kost het misschien wat moeite om je ertoe te zetten, ik merkte vaak achteraf dat het mij weer wat positieve energie gaf.

Wat wil je niet?
Als je even niet meer weet wat je wil, weet je misschien wel wat je NIET wil.
Ik merkte bij mezelf vaak op dat ik heel goed kon benoemen wat ik allemaal niet wilde. En ook dat is soms heel belangrijk. Hoe beter je weet wat je niet wil, hoe beter je straks weer kunt benoemen wat je echt wil.

Als laatste: Vier de stapjes die je zet, hoe klein ze soms ook lijken. Elke stap is er een en brengt jou tot je uiteindelijke doel.

Merk jij dat jezelf de motivatie wat verliest of wat vastloopt en bovenstaande tips je onvoldoende helpen? Onze deskundigen staan elke werkdag voor jou klaar en denken graag met jou mee. Wees welkom op onze chat of praat mee op ons forum. Je hoeft het niet alleen te doen.