Stop met jezelf vergelijken

Heb jij dat ook wel eens, zo’n dag waarop iedereen leuker, mooier en slimmer lijkt dan jij? Zo’n dag waarop je alleen maar perfect geklede mensen tegenkomt in de stad en iedereen er leuker uitziet? Ik wel! Regelmatig kan ik het gevoel hebben dat anderen het beter voor elkaar hebben dan ik. Maar het vergelijken helpt allesbehalve en roept vooral veel onzekerheid op

Vergelijken = oneerlijk
Wanneer je een laag zelfbeeld hebt, ga je jezelf meestal sneller vergelijken. Je vergelijkt je vaak met iemand die iets heeft wat jij niet hebt. Dit is altijd een oneerlijke vergelijking. Jezelf af en te vergelijken is best gezond, maar jezelf altijd vergelijken met mensen die het beter doen, kan zorgen voor een negatief zelfbeeld. Wanneer je anderen altijd beter of mooier ziet, ga je steeds minder voelen over jezelf.
‘Doe ik het wel goed genoeg?’ ‘Ben ik wel mooi genoeg?’ ‘Waarom ben ik niet net zo slim als zij?’

Vergelijken en Social Media
Ook Social Media zorgt ervoor dat we onszelf de hele dag online kunnen vergelijken met anderen. Maar wees eens eerlijk? Wat deel jij op Social Media? Deel jij als je bijvoorbeeld een onvoldoende hebt gehaald?? Over het algemeen delen we alleen de leuke en fijne momenten. Niet gek dat als je op de tijdlijn van Facebook of Instagram kijkt, het lijkt dat iedereen een leuker, avontuurlijker of mooier leven heeft dan jij. Daarmee is vergelijken dus super oneerlijk en kan het veel gevolgen hebben voor jouw zelfbeeld of zelfvertrouwen.

Stop met jezelf vergelijken!

Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je proberen het minder te doen.
Maar hoe doe je dat dan?
Belangrijkste is dat jij jezelf weer goed genoeg gaat vinden en dat je niet de bevestiging nodig hebt van anderen. Vraag jezelf eens de volgende vragen: Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat maakt jou jou? Wat blijft erover van jou, als je dingen als relatie, werk en school weghaalt? Waar word jij echt gelukkig van?

Je zult merken dat wanneer je hier antwoord op kan geven, je het vergelijken met anderen minder nodig gaat hebben. Je kunt hiervoor een lijstje maken met dingen die voor jou belangrijk zijn. Of maak een moodboard, waarop je plaatjes of foto’s plakt die jou aanspreken of waar jij blij van wordt.
Daarnaast hielp het mij ook, om mezelf eens te gaan vergelijken met mensen die het minder hadden dan ik. Dat klinkt misschien wat gek, maar het kan heel erg helpend zijn om te beseffen wat jij wel hebt wat anderen niet hebben. Er zijn altijd mensen die het minder goed hebben dan jij, vind je deze mensen dan minder waard? Nee toch? Probeer de vraag dan weer eens om te draaien. Hoe denk jij dat mensen naar jou zullen kijken?

Vergelijk jij jezelf veel met anderen? Hoe vind je dat? Heb je daar soms last van? Praat hierover mee met andere jongeren op het forum of chat met een van onze deskundigen.