LENTE

De komende tijd zal het zonnetje steeds vaker weer gaan schijnen. Ik kan niet wachten dat je weer lekker zonder jas naar buiten kan. Iets wat mij nu vrolijk maakt, maar waar ik in de tijden van mijn eetstoornis ook wel tegen op kon zien. Natuurlijk vond ik het ook fijn dat het weer wat warmer werd en dat ik niet meer zat de verkleumen op de fiets, maar de lente had ook veel nadelen voor mij.

Weer naar buiten
De winter kon ik hele dagen binnenblijven. Het was buiten nat en koud, het regende veel en er was weinig te doen buiten. Het voelde veilig om binnen te blijven, niemand die ook verwachtte dat ik de deur uit ging. In de lente en zomer is dit anders. Veel mensen gaan er weer op uit. De stad in, terrasjes pakken. Het is toch wat gekker om met mooi, warm en zonnig weer binnen te blijven. Niet alleen voor de ander maar ook voor jezelf. Ik kon me vaak alleen voelen wanneer ik in de zomer in mijn uppie alleen binnen bleef. Iedereen die buiten plezier aan het maken was, maar wanneer mensen me vroeger om mee te gaan naar het strand of een drankje te doen op het terras, sloeg de spanning al toe.
Wie zullen er nog meer zijn? Kan ik wel meepraten? Moet ik dan ook iets eten?
Vaak was de spanning vooraf al zo groot, dat ik nee zei.

Minder kleding
Hogere temperaturen, betekent ook minder kleding aan. Dit vond ik in mijn eetstoornis periode niet altijd even prettig. Ik voelde me lelijk, negatief over mezelf, kwetsbaar en hoe minder kleding ik aan had, hoe meer ik het idee had dat andere mensen dit ook zagen.
Iedereen zag er altijd bete en mooier uit, althans dat was wat ik mijzelf wijs maakte. Hartje zomer, 30 graden, ik liep het liefst nog met een dikke trui aan.

Iedereen is LIJKT vrolijk
Hoe meer mensen er om je heen vrolijk zijn, hoe meer je eigen negatieve gevoelens kunt voelen. Dit kan zorgen dat jij je nog ongelukkiger gaat voelen. Zeker wanneer je je vergelijkt met anderen om je heen. Als mensen om je heen heel vrolijk en gelukkig lijken, dan ga jij jezelf waarschijnlijk nog minder waard voelen.

Vakantie
DE zomerperiode ligt in het vooruitzicht en we zijn vaak al weer bezig met de vakantieplannen.
Tijdens mijn eigen eetstoornisperiode vond ik dit verschrikkelijk. Ik had helemaal geen zin in vakantie.
Naar het strand gaan en zwemmen? Hoe ga ik mezelf vertonen in bikini? Ik was mezelf continu aan het vergelijken met anderen en i.p.v. dat het iets ontspannens moest zijn, kreeg ik er ontzettend veel stress van.

VERTROUW: De zon gaat weer schijnen
Inmiddels kan ik weer genieten van het mooie weer. Ik kijk uit naar de lange avonden, picknicken in het park en de vakanties aan het strand.
Wanneer je niet goed in je vel zit, kan de wereld om je heen er zo anders uit zien. Wel heb ik geleerd, ook al voel je je nog zo slecht en wil je jezelf het liefst verstoppen, moedig jezelf aan om het huis uit te gaan. Al is het een stuk wandelen, even naar het bos of park, de zon op je gezicht kan zoveel goed doen. Ik vergelijk mezelf nu een stuk minder met mensen om mij heen en kan weer genieten van de zomerkleding. Jaren gelden leek mijn leven niet beter te worden en waren de zomers grauw en grijs. Maar ook voor jou kan dit veranderen. Houd dit in gedachten wanneer je je de komende tijd niet prettig voelt bij het zomerse weer. Ook voor jou gaat de zon, letterlijk en figuurlijk weer schijnen.

Kijk jij uit naar de zomer, of is het lastig en zou je hier graag nog eens over willen praten? Wees welkom op onze chat en praat met een van onze deskundigen. Daarnaast kun je ook altijd je vragen stellen op ons forum.