Vegetarisch of plantaardig eten, wat is nou gezond?

Je hoort het steeds meer, in je omgeving, via social media; mensen gaan steeds vaker vegetarisch of zelfs veganistisch eten en leven. Als je last hebt van een eetstoornis, kan dit lastig zijn.

Ik ken het vanuit mijn eigen eetstoornis periode dat ik het niet eten van vlees of eigenlijk het liefst veganistisch eten, als excuus gebruikte. Ik sloot hele groepen voedsel uit, die ik vanuit mijn eetstoornis lastig of eng vond.  En misschien ook wel niet gek; veganisme is een hele hype en je hoort er steeds meer over

Toch is het wanneer je problemen hebt met eten, niet altijd verstandig.
Waarom? Ga bij jezelf na waarom je dit precies doet of wilt doen. Doe je het uit angst? Uit restrictie? Of doe je het juist om ethische redenen als dierenwelzijn of het milieu?

Helpend kan zijn de redenen achter jouw keuze op te schrijven. Dit hoeft niet in een keer, hier kun je best langer over doen. En daarnaast; als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, hoeft dit niet te betekenen dat deze keuze voor altijd hoeft te zijn.

Praat erover
Daarnaast kan het helpend zijn om erover te praten met anderen. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders zijn, maar ook een therapeut, diëtist, arts of behandelaar. Door erover te praten maak je het onderwerp bespreekbaar en kom je – vaak door middel van de ander – tot nieuwe inzichten.

Doe onderzoek
Begin niet ‘ineens’ van alles uit je eetpatroon te schrappen. Dit kan namelijk zorgen voor tekorten en nare bijwerkingen. Mijn advies zou dan ook zijn om dit altijd met een diëtist of een medisch professional te bespreken. Zo zijn bepaalde vitamines alleen te vinden in dierlijke producten, en hieraan wil je echt geen tekort oplopen.

Neem de tijd
Je hoeft niet gelijk een keuze te maken, het hoeft allemaal niet direct: je mag hier best even over doen. En nogmaals: een keuze hoeft niet permanent te zijn. Je kunt er altijd mee stoppen als het toch niet is wat je voor ogen had.

Hoe is dit voor jou?
Praat erover met anderen. Wees welkom op onze chat of deel jouw vragen op ons forum.