Het perfecte lichaam

Voel je je elke dag tevreden over je lichaam? Kijk je in de spiegel en denk je altijd: “Wauw, perfect! Niets aan veranderen”? Dikke kans van niet, want dat is niet reëel. De werkelijkheid is dat we in de televisieseries, in de tijdschriften, op insta en reclame’s constant worden geconfronteerd met mooie, slanke, jonge, fitte, gemaakte beelden van mensen, die je echt niet zomaar op straat tegenkomt. En daarbij (al dan niet verborgen) nogal veel reclames van producten die je beloven  dat je zal afvallen in gewicht. Dus hoe blijf je in deze wereld tevreden over je niet-perfecte ik? Dat is een grote uitdaging.

Hoe tevreden je bent over je lichaam, bepaalt voor een deel hoe je je voelt over jezelf als persoon. Als je klein bent groeit meestal je zelfvertrouwen en beoordeel je je lichaam positief. In de puberteit neemt die tevredenheid over je lichaam over het algemeen af. Bij meiden sterker dan bij jongens. Er verandert natuurlijk veel in je lichaam en het wordt veel belangrijker hoe je wordt beoordeeld door klasgenoten.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die ontevreden zijn over hun lichaam veel meer naar de dingen kijken die ze niet mooi vinden aan zichzelf, dan naar wat ze wel mooi vinden aan zichzelf. Bij de ander kijken ze juist naar wat ze wel mooi vinden. Je kunt je voorstellen dat je je daardoor niet beter voelt.

Vrouwen die tevreden zijn met hun lichaam doen dit andersom. Zij besteden meer aandacht aan de lichaamsdelen die ze zelf het mooist vinden en bij andere vrouwen kijken ze meer naar wat ze niet mooi vinden. Dit versterkt je tevredenheid en je zelfbeeld blijft positief.

Maatregelen

Nu terug naar al de tv en internet. Hoe vaak zie je daar normale, doodgewone, ongemakkelijke mensen, lijven met iets dat niet in vorm is, iets dat afwijkt of niet mooi is. En als je dat al ziet: wordt het dan gepresenteerd als normaal en prima?

Gisteren heeft Facebook (en daarmee ook Instagram) aangekondigd dat er maatregelen zijn genomen om de druk te helpen verminderen die je kunt voelen vanuit de sociale media. Ze gaan foto’s verwijderen van onrealistische afvalproducten en afvalmethodes (zoals een dieetthee waarvan wordt beweerd dat je kilo’s kan afvallen). Jongeren gaan minder berichten zien over lijnen, afvallen en cosmetische chirurgie. Dat is een mooie stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet.

Begin bij jezelf…

We kunnen zelf ook een stap zetten, om de wereld te verbeteren :-). Post met je hele vriendengroep bijvoorbeeld ook selfies zonder extra make-up of zonnebril, in je oude trui, terwijl je niets spannends doet en een gewone boterham met kaas eet, dat niet op een prachtig bordje ligt en je onderkin of buikje er gewoon mogen zijn. En geef elkaar gewoon nog steeds likes omdat je elkaar in de echte wereld ook lief, leuk, knap, grappig, gezellig, fijn en mooi genoeg vindt.

Heb jij weleens last van onzekerheid over je uiterlijk? Ben je soms zo perfectionistisch, dat je jezelf ermee in de weg zit? Praat erover mee op ons forum of stel je vraag in een chat van 99gram.nl