Lekker in je vel

Met een realistisch en positief zelfbeeld zit je beter in je vel en heb je minder kans op ontwikkelen van psychische klachten. Maar, wat betekent dat eigenlijk? En hoe krijg je zo’n realistisch en positief zelfbeeld? Iedereen heeft een ‘zelfbeeld’. Soms voel je wel dat je zelfbeeld negatief is, maar meestal hebben we het er verder niet over. Hier vind je meer uitleg en helpen we je op weg.

Je zelfbeeld

Je zelfbeeld wordt gevormd door de ideeën en overtuigingen die je hebt over jezelf. Je kunt die ideeën over jezelf hebben ‘geleerd’ door ervaringen in het verleden en door dingen die tegen je zijn gezegd. Je kunt bijvoorbeeld gaan denken dat je saai bent, als je vroeger nooit werd uitgenodigd voor feestjes. Je gedachten over jezelf bepalen vaak hoe je je gedraagt. Bijvoorbeeld als je ervan overtuigt bent dat je niet sportief bent, zul je niet zo snel actief meedoen op een sportdag. Als je denkt dat je lelijk bent, zul je je waarschijnlijk wat verstoppen in sociale situaties en niet zo snel op iemand af stappen. Je zelfbeeld kan ook onrealistisch positief zijn. Je kunt jezelf dan overschatten en te gemakkelijk denken dat je iets wel kan.

Het is mooi als meer verschillende dingen belangrijk zijn voor hoe je over jezelf denkt. Dat je zelfbeeld niet afhangt van bijvoorbeeld alleen hoe je eruitziet, maar ook dat je best aardig kan zingen, leuk bent om mee op stap te gaan, je bewust bezig bent met het milieu, een lieve vriendin bent en behulpzaam voor je familie. Je hoeft niet in alles goed te zijn. Het gaat er vooral om dat het een goed gevoel kan geven over jezelf, als je op één van die vlakken bezig bent. Mocht er iets minder goed gaan, dan heb je tenminste nog genoeg andere dingen in je leven.

Soms hangt je zelfbeeld te veel af van slechts een paar aspecten. Bijvoorbeeld je uiterlijk en het behalen van goede prestaties. Dan besteed je meestal veel tijd aan je uiterlijk, ben je je erg bewust van je kleding, je haar, je figuur en probeer je steeds te streven naar beter. Het kan ook nog zijn dat het beeld van jezelf niet overeenkomt met hoe anderen dat zien. Dat je zelf bijvoorbeeld te negatief denkt over hoe je overkomt, dat je voor jezelf strenger bent dan voor anderen. Dan voel je je vaak ongelukkig met jezelf.

Wat kun je doen?

Als je merkt dat je zelfbeeld van maar weinig aspecten afhankelijk is, dan kun je kijken wat je eigenlijk nog meer zou willen. Zou je bijvoorbeeld niet alleen tijd willen besteden aan hoe je er uit ziet en studeren voor school, maar ook weer eens die gitaar oppakken en lekker muziek maken? Of zou je graag eens een lekker boek lezen en je verder nergens druk om maken? Of misschien meer tijd met vrienden doorbrengen. Dan is het belangrijk om deze dingen meer te gaan doen. Je zult merken dat het steeds makkelijker en normaler wordt na verloop van tijd.

Als je merkt dat je vooral negatiever over jezelf denkt dan anderen, dan is het goed om die gedachten kritisch te bekijken en wat vriendelijker, zachter voor jezelf te leren zijn.

Op www.99gram.nl staat een zelfhulp ‘Bekijk jezelf door een roze bril’, waar je zelf mee aan de slag kan. Je kunt leren positiever naar jezelf te kijken en meer activiteiten te doen waar je je goed bij voelt. Praat over je zelfbeeld mee op ons forum of stel je vraag in een chat van 99gram.nl.