Als je online wordt lastig gevallen, dan is dat heel naar. Het kan zijn dat iemand je steeds berichtjes stuurt of berichtjes over jou stuurt. Het kan je onzeker of bang maken. Soms gebeurt het door iemand die je eerst vertrouwde, met wie je heel persoonlijke dingen hebt gedeeld en die later misbruik heeft gemaakt van jouw vertrouwen.
Veel jongeren krijgen te maken met dit soort situaties en dat kan vervelende gevolgen hebben. Meestal gaat het om mensen die elkaar kennen, maar soms ook niet. In elk geval blijken bedoelingen van degene met wie je online contact hebt niet goed. En alles wat online staat, daar heb je geen controle meer over. Dat geeft een heel machteloos gevoel. Je kunt gaan denken dat het je eigen schuld is dat je in zo’n situatie verzeild bent geraakt.
Wat kan er dan gebeuren?
In contact met mensen via chats kun je bijvoorbeeld gevraagd worden om filmpjes of foto’s van jezelf op te sturen. Soms met een duidelijke seksuele bedoeling, soms op heel een indirecte manier. Een voorbeeld dat onlangs in het nieuws was, zijn de zogenaamde “pro-ana coaches”, die doen alsof ze je helpen met het verkrijgen van meer zelfvertrouwen over je lichaam door middel van tips over afvallen. Jongeren kunnen te maken krijgen met dreigementen, zoals dat naaktfoto’s of filmpjes zullen worden doorgestuurd aan bekenden of familie. Ook kun je te maken krijgen met allerlei regels of straffen die worden opgelegd door mensen die je zogenaamd willen helpen, zoals bijvoorbeeld opdrachten tot zelfbeschadiging. Soms word je gevraagd om elkaar eens in het echt te ontmoeten. Daarbij komt het soms tot seks tegen de wil van de jongere.
Niet jouw schuld
Het is belangrijk om te weten dat ook andere jongeren dit overkomt en dat het niet jouw schuld is. Stap naar iemand in je omgeving die je vertrouwt en praat er over.
Wat kun je doen om te voorkomen dat je online wordt lastiggevallen?
- deel geen foto’s online die je niet zomaar aan iedereen laat zien
- deel alleen foto’s waar je niet herkenbaar op staat
- deel geen foto’s van anderen
- stuur geen berichtjes van anderen door
- scherm je profiel af voor onbekenden
- voor meer tips kijk op meldknop.nl of helpwanted.nl
Wat kun je doen als je het je overkomt?
- deel het met iemand in je eigen omgeving
- als je direct contact nog te spannend vindt, zoek dan anoniem contact via chat bijvoorbeeld met de kindertelefoon.nl of 99gram.nl
- blokkeer het contact
- probeer de berichten te negeren
- neem screenshots als bewijs, voor als je aangifte wilt doen bij de politie
- zoek hulp:
- Op helpwanted.nl kun je advies krijgen over online verspreide naaktbeelden, als iemand je online seksueel benadert, afpersing met naaktbeelden en alle andere vormen van online seksueel misbruik van jongeren.
- Op meldknop.nl kun je veel informatie vinden over allerlei internetproblemen, zoals stappenplan voor wanneer je last hebt van stalking.