Help! De Feestdagen komen eraan

Twee woorden in één zin die zo tegenstrijdig lijken te zijn, Help en Feestdagen. Toch zullen sommigen lezers zich misschien in de titel herkennen. De feestdagen voelen niet voor iedereen als een feestje. Dit kan zijn omdat je opziet tegen de sociale verplichtingen, het kerstdiner of omdat je een geliefde mist.

De straten zijn versierd en bijna iedereen heeft een mooie kerstboom in huis. Kerst recepten vliegen je om de oren en je hoeft de radio maar aan te zetten of Maria Carey komt voorbij “All I want for Christmas….”. Inmiddels kan ik hiervan genieten en heb ik ook echt zin in kerst, maar dit is niet altijd het geval geweest.

Een aantal jaren geleden, toen ik niet lekker in mijn vel zat en een eetprobleem had, zag ik op tegen de kerst. Aan de ene kant was het een mooi moment om gezellig samen te zijn met familie, maar aan de andere kant dacht ook na over wat zij van mij vonden en hoe ze over mij dachten. Zo was ik een paar maanden eerder gestopt met mijn opleiding en ik was bang dat zij dit niet begrepen. Anderen maakten toch gewoon hun opleiding af? Daarnaast was ik bang voor al het eten dat op tafel zou komen te staan en hoeveel ik daar dan van zou moeten eten. Het zou beginnen met een kerstbrunch, misschien daarna wel chocolademelk en koekjes en tot slot ook nog een kerstdiner met zo’n 100 gangen… Zou mijn familie ook letten op wat ik zou opscheppen? Nee kerst voelde voor mij niet als een feestelijke tijd, maar meer als een stressvolle periode die maar zo snel mogelijk voorbij moest zijn. Ik verlangde naar ‘normaal’ en overzichtelijkheid.

Inmiddels kan ik mijn gedachten van toen beter relativeren. Ik weet nu dat mijn familie helemaal geen vervelende gedachten bij mij hadden. Als zij al aan mij dachten of mij vroegen hoe het met me ging, dan was dit omdat ze bezorgd waren en omdat ze van mij houden. Daarnaast vierden we Kerst met meer mensen en draaide het heus niet alleen om mij. Mijn familie kon wél van het gezelschap en het eten genieten. Ze hadden wel wat leukers te doen dan mij in de gaten te houden!

Het heeft even geduurd, maar op het moment dat het weer wat beter met mij ging, probeerde ik mij vooral te richten op de leuke dingen van Kerst. Dit heeft mij ontzettend goed geholpen!

Waar ik nu van kan genieten is het samenzijn met familie (dit jaar in een kleiner gezelschap), het maken van een leuke wandeling, het spelen van spelletjes en het kijken van een zoetsappige film. Sinds een paar jaar kan ik ook genieten van al het lekkers dat voorbij komt en sta ik graag een poosje in de keuken om het perfecte toetje te creëren (dit gaat meestal mis).

Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen als jij opziet tegen de feestdagen:

  • Wat de reden ook is voor het opzien tegen de kerstdagen, probeer te onthouden dat het eigenlijk maar twee (of voor sommige mensen drie) dagen zijn die ook zo weer voorbij zijn.
  • Richt je vooral op die dingen die je wél leuk vindt! Misschien kijk je ernaar uit om je familie te zien of ben je benieuwd naar die ene leuke kerstfilm.
  • Ben je bang voor de gedachten van de visite? Dan zou je eventueel kunnen vertellen hoe het met je gaat. Vind je dit een te grote stap? Bedenk dan dat anderen waarschijnlijk het beste met je voor hebben, anders zou je geen kerst met ze doorbrengen. Je bent goed zoals je bent!
  • Als je opziet tegen het eten tijdens kerst, dan kun je hier misschien van tevoren afspraken over maken met je ouders/partner/familie. Zo weet je waar je aan toe bent en wat er van jou verwacht wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je het wat beter los kunt laten en je kunt richten op andere (leukere) dingen.

Hoe je kerst dit jaar ook gaat vieren, ik wens jou hele fijne feestdagen toe. You can do this!

Liefs,
Brenda

Ook op 1e kerstdag staat het 99gram.nl team voor je klaar om te chatten. Ga naar http://www.99gram.nl