Voornemens en verwachtingen (van anderen)

Het nieuwe jaar is net begonnen, het is alweer 2021. Voor veel mensen betekent een nieuw jaar een frisse start, een nieuw begin. Zeker na het vreemde 2020, waarin we voornamelijk thuis zaten en weinig buiten de deur konden doen. Betekent dit dat we een jaar achterlopen? Dat we dit jaar twee keer zo hard moeten rennen om dit jaar alles uit de kast te halen? Moet ik voornemens hebben zoals gaan sporten en gezonder leven? Dat is aan jou, maar niks moet. 

Natuurlijk is het zo dat je 2021 als een nieuwe start kunt zien. Misschien hoor je vrienden praten over goede voornemens en zie je reclamefolders met daarin allerlei sportartikelen omdat we het jaar “gezond en in shape” moeten beginnen, maar dat betekent niet dat jij hieraan mee hoeft te doen. De eigenaar van een bedrijf vindt het helemaal niet interessant of klanten “in shape” zijn, maar wel hoeveel geld er wordt verdient! 

Zelf heb ik ook een tijd gedacht dat de start van een nieuw jaar betekende dat ik van alles beter zou moeten doen in het komende jaar. Ook ik moest maar eens gaan sporten, want dat leek de hele wereld ineens te gaan doen. Misschien moest ik mezelf uitdagen met een nieuwe hobby. Modelvliegtuigjes bouwen, trein spotten, polka dansen? Nee, hier ging mijn hart niet sneller van kloppen. Ik zou het dan ook niet voor mezelf doen. 

Ik had het idee dat de hele wereld van mij verwachtte dat ik moest gaan sporten en iets nieuws zou gaan doen, maar ik zat er zelf niet op te wachten. Mijn omgeving verwachtte dit niet van mij, het was slechts mijn gedachte. 

Nu vind ik het leuk om af en toe gezonde keuzes te maken, maar dit betekent niet dat ik 7x per week moet gaan hardlopen. Ga geen dingen doen die niet bij jouw passen, puur omdat je denkt dat de omgeving dit van jou verwacht. Ik denk dat het vooral belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven, goed voor jezelf te zorgen en dingen te doen waar je blij van wordt.  

Vind je het fijn om wat voornemens voor jezelf te hebben? Baseer je voornemens dan niet op verwachtingen van anderen, maar ga opzoek naar dingen die bij jou passen en die je komend jaar wilt gaan doen: 

  • Maak tijd voor ontspanning: heel belangrijk! 
  • Pak die hobby op waar je al zo lang over nadenkt. 
  • Spreek af met een vriend of vriendin die je lang niet hebt gezien. 
  • Vraag om hulp als het nodig is. Je hoeft niet alles alleen op te lossen. 
  • Loop zo nu en dan een rondje. Goed om een frisse neus te halen en om je hoofd leeg te krijgen. 
  • Wees lief voor jezelf 😊  

Ik wens jullie een heel fijn jaar. Denk eraan: Be you!