Warm blijven in de winter

De dagen worden langzaam weer wat lichter, maar we zitten nog midden in de winter. Hoewel ik stiekem al uitkijk naar de eerste voorjaarsbloemetjes en voorjaarszon, vind ik een mooi winterlandschap ook niet verkeerd! Maar naast een mooie witte sneeuwdeken, hoort ook de kou bij de winter. Blauwe gevoelloze vingers en een koude neus… Hoe blijf je warm in de winter?

Toen ik een eetprobleem had, had ik het de hele dag koud. Binnen, buiten, in de zomer, maar vooral in de winter. Ik vond het verschrikkelijk! Nog steeds vind ik het vervelend om het koud te hebben. Ik merk dat ik mij minder goed kan concentreren en ik er soms ook wat chagrijnig van word. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om door het leven te gaan in een warme slaapzak, maar ik denk niet dat je dat ziet zitten.

Gelukkig zijn er allerlei manieren en tips die je kunnen helpen om het iets warmer te krijgen in de winter. Wees lief voor jezelf en zorg dat je het niet koud hebt.

Voeding als brandstof

Als het koud is , verbrand je meer. In de winter heeft je lichaam net wat meer brandstof (voedingstoffen) nodig om je kacheltje (lichaam) warm te houden. Het is ook niet gek als je in de winter net wat sneller honger krijgt, omdat je lichaam de brandstof nodig heeft. Het vlammetje in de kachel moet blijven branden! Luister naar je lichaam en probeer je voedingspatroon aan te passen aan wat je nodig hebt. Dit vond ik zelf vrij spannend, maar inmiddels heb ik het vertrouwen in mijn lichaam teruggekregen. Dit kan in het begin even wennen zijn, maar dat is niet gek!

Koude Tenen?

Ik ben een enorme koukleum en heb elke winter last van wintertenen. Tintelende rode of zelfs blauw tenen die, als ze koud worden, ook vaak pijn gaan doen. Heel vervelend! Dit is gestart toen ik een eetprobleem had, maar ik heb er af en toe nóg last van. Wil je de kans op wintertenen verkleinen? Zorg er dan voor dat je sokken droog zijn, natte sokken zorgen vaak voor koude voeten. Soms neem ik een extra paar sokken mee, die ik aandoe als mijn voeten nat zijn geworden door de sneeuw of regen. Een tweede tip is om te zorgen dat je schoenen niet knellen. Hoewel het dragen van dikke sokken aantrekkelijk klinkt, kan het ook zijn dat die ervoor zorgen dat je voet gaat knellen in je schoen (niet comfy!). Een laatste voetentip is om sloffen te dragen. Ik begrijp dat je geen sloffen draagt als je naar school fietst (maar ik hou ik je niet tegen) maar binnen kan het wel! Sloffen zitten vaak iets lossen dan schoenen en kunnen ervoor zorgen dat de doorbloeding in je voeten beter is. Dit houdt je voeten warm.

Kleding

Kleed je tegen de kou. Ik begrijp dat je er niet uit wilt ziet als een Michelin mannetje, maar dat hoeft ook niet! Het dragen van dunne lagen kleding kan je ook warm houden. Je kunt ervoor kiezen om Thermokleding te dragen onder je kleding. Dit is een dunne laag kleding, gemaakt van een speciaal materiaal dat je goed warm houdt. Dit wordt ook vaak gedragen tijdens de wintersport. Daarnaast zijn er ook genoeg leuke warme truien te koop die warm én fashionable zijn! Sweaters met een warm fleece laagje aan de binnenkant of wollen truien houden je goed warm in de winter.

Warme dranken

Drink af en toe een kopje warme thee, koffie, bouillon of chocolademelk. Van een warme drank kun je het zelf ook wat warmer krijgen. Alleen al door je handen op te warmen aan de mok!

Beweging

Als je lange tijd stil zit, krijg je het sneller koud. Door af en toe te bewegen krijg je het weer warm. Als je bijvoorbeeld aan het leren bent (of aan het netflixen), dan is het slim om tussendoor even een break te nemen. Loop even een rondje, pak iets te drinken of rek je even goed uit. Je lichaam moet weer even aan het werk gaan, wat ervoor zorgt dat je het warmer krijgt!

Ik wens jullie een warme winter toe. Zorg goed voor jezelf, dit verdienen jij en je lichaam!

Heb jij (mogelijk) een eetprobleem of ingewikkelde gedachten over eten en jouw gewicht? Dan is de online behandeling op www.99gram.nl misschien iets voor jou. Heb jij nog meer vragen? Je bent welkom om mee te praten op het forum of kom chatten met een deskundige.