Volwassen worden, ik sla het over

De één kijkt uit naar het volwassen worden, de ander ziet er tegenop en vindt zichzelf nog helemaal niet volwassen. Dit verschilt enorm per persoon. Wat is volwassen zijn, wanneer ben je volwassen en is volwassen worden niet saai of moeilijk?

Ingewikkeld

In Nederland ben je officieel volwassen (volgroeid) vanaf je 18e levensjaar. Er komen een aantal verplichtingen kijken bij het volwassen worden. Als je geen minderjarige meer bent, dan betekent dit bijvoorbeeld dat je belasting moet gaan betalen en je een eigen zorgverzekering moet hebben. Ook krijgen jouw ouders geen kinderbijslag meer. Dit klinkt allemaal best vervelend en ingewikkeld. Kunnen we het volwassen worden niet gewoon overslaan?

Zoals ik al zei, is het voor iedereen anders om volwassen te worden. De één heeft een fijne jeugd en vindt het fijn om in die veilige wereld te blijven. De ander heeft misschien een moeilijke kindertijd en kijkt er naar uit om op eigen benen te staan, om zelf te gaan bepalen hoe laat je gaat slapen en of je de hele dag in je “chill kleding” rondloopt of niet.

Zelf vond ik het best lastig om ineens officieel volwassen te zijn. Opeens moest ik van alles gaan regelen en keuzes maken die mijn leven zouden beïnvloeden. Wat moest ik dan regelen en hoe moest ik dat aanpakken? Welke keuzes zijn er en kan ik wel kiezen? Waar anderen blij waren dat ze eindelijk mochten autorijden en meer zelfstandigheid kregen, leek het mij helemaal niet zo leuk om volwassen te worden. Nu moest ik mij zeker ook als een volwassene gaan gedragen, het nieuws volgen en mij verantwoordelijk voelen voor van alles?

Het liefst stak ik mijn kop in het zand en bleef ik doorleven als minderjarige. ‘Never change a winning team’, waarom alles anders doen als het goed ging? Dit laatste was niet realistisch en dat wist ik stiekem heel goed. Het leven gaat door en ik moest door.

Nu zijn er een aantal punten die er mede voor zorgden dat ik die overgangsperiode van minder- naar meerderjarige zo ingewikkeld vond. Zo was ik enorm slecht in het maken van keuzes. (Dit ben ik nog steeds, ik heb vaak keuzestress!). Daarnaast dacht ik dat ik alles zelf moest weten en kunnen oplossen. Hierdoor vroeg ik niet om hulp! (Voorbeeld van een slechte keuze!) Mijn ouders, vrienden en familie wilden mij heus wel helpen, dit deden ze tot op zekere hoogte wel, maar zij wisten niet precies waar ik tegenaan liep.

Vraag om hulp

Op een gegeven moment kwam ik er niet meer uit en merkte ik dat dit mij onzeker maakte. Ik had iemand nodig die met mij mee wilde kijken om het één en ander te regelen. Door de hulp die ik toen kreeg leerde ik dat het allemaal wel meeviel en dat het juist goed is om hulp in te schakelen. Dit scheelt stress én tijd! Je kunt hulp vragen aan je ouders, maar kijk ook eens verder om je heen in jouw netwerk. Misschien zijn er vrienden of kennissen die je kunnen ondersteunen, maar ook op school zou je iemand kunnen vragen om met je mee te kijken.

Op internet is er ook een heleboel informatie te vinden over alle regelzaken. Kijk goed of de informatie betrouwbaar is of niet. Hier vind je een mooi overzicht van Nibud, van wat er zoal komt kijken bij meerderjarig zijn. Als je eenmaal op een rijtje hebt wat er geregeld moet worden, dan valt het allemaal best mee.

Misschien valt het best mee

Gelukkig zijn er ook voordelen aan het meerderjarig zijn. Je mag bijvoorbeeld naar een 18+ film en zelfstandig of met vrienden op vakantie gaan. Je leert ontzettend veel als volwassene, over de wereld maar ook over jezelf. Omdat je nu allerlei keuzes kunt gaan maken, ga je waarschijnlijk meer nadenken over wie je bent en wat jij belangrijk vindt! Zo mag je tijdens de verkiezingen bijvoorbeeld stemmen op een partij die bij jou past. Misschien ga je die zelfontwikkeling nog leuk vinden ook!

Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat jij als persoon nog steeds jezelf bent. Misschien word je wat serieuzer genomen door anderen, maar dit betekent niet dat je zelf ineens heel serieus moet worden. Blijf jezelf! Ook als meerderjarige mag je nog om hulp vragen, hartjessokken dragen, knutselen, kinderseries kijken, met je ouders op vakantie gaan of Kinder-Buenos eten. Het leuke is dat dit helemaal aan jou is!

Loop jij vaak rond met kopzorgen, kijk dan ook eens hier? Vind jij het ingewikkeld om volwassen te worden en wil jij hier graag over praten met iemand van 99gram.nl? Dan ben je welkom in de chat. Ook kun je jouw vraag stellen op het forum, zodat je hier met anderen over kunt praten.