Vriendschap gezocht

Koos vriendloos, je hebt het misschien weleens iemand horen zeggen. Het wordt vaak gezegd als grapje, maar het kan ook erg pijnlijk zijn om dit te horen! Zeker als je geen vrienden hebt en deze wel zou willen hebben. Het lijkt voor velen ook zo gewoon om vrienden en vriendinnen hebben, waardoor ze niet altijd begrijpen dat dit niet zo is. Je gaat toch naar school en je hebt toch klasgenoten? Heb je geen collega’s of zit je niet op een sport? Dan heb je toch ook vrienden? Nee, dit hoeft niet zo te zijn.

De mens is een sociaal wezen, maar je wordt helaas niet geboren met een vriendengroep om je heen. Dit zou het misschien wel wat makkelijker maken!

Naast dat je vrienden om je heen kunt hebben, kun je ook andere mensen om je heen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je familie. Je ouders, broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, misschien het harige familielid in de vorm van een hond of kat. Voor sommigen zal het contact met familie voldoende zijn en is er geen behoefte aan meer contacten. De ander is wel opzoek naar contact met andere leeftijdsgenoten.

Alleen is maar alleen

Ik weet nog dat ik me op de middelbare school soms best klein en alleen voelde als ik een keer een pauze zonder vrienden doorbracht. Daar zat ik dan, alleen aan een tafeltje met mijn boterham. Niemand om mee te kletsen, zelfs mijn boterham niet. Voor mij ging het slechts om een pauze, maar bij anderen komt dit veel vaker voor. Als je geen vrienden hebt kan het zijn dat je je ontzettend alleen of zelfs eenzaam voelt. Dat is een onprettig en soms verdrietig gevoel en betekent vaak dat je wél de behoefte hebt om anderen om je heen te hebben. Om met anderen te kunnen praten, huiswerk te maken, samen te winkelen etc. Ook kan het zo zijn dat je een heleboel vrienden om je heen hebt, maar je toch eenzaam voelt.

Een goede vriendschap

Het hebben van vrienden is niet altijd hetzelfde als het hebben van een goede vriendschap. Wat veel mensen zoeken in een goede vriendschap is: het jezelf kunnen zijn, wederzijds vertrouwen, een luisterend oor, iemand die ook iets over zichzelf deelt en eerlijkheid. Het hebben van vrienden en kennissen kan fijn zijn, maar het betekent niet altijd dat jij helemaal jezelf kunt zijn en dat je jouw geheimen met je vrienden wilt delen. Dit doe je misschien wel als je een goede vriendschap met iemand hebt.

Het is niet altijd gek om (nog) geen vrienden te hebben, er kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat je niet opzoek bent naar (nieuwe) vrienden, misschien heb je online veel contacten. Ook kan het zijn dat je net bent verhuisd en je nog geen nieuwe vrienden hebt gemaakt. Een andere reden is dat je weinig overeenkomsten hebt met de mensen om je heen en je bij hen weinig aansluiting vindt. Verder kun je het spannend vinden om anderen te benaderen of ben je bang dat je niet wordt geaccepteerd. Het zijn allemaal heel begrijpelijke redenen, maar dit neemt niet weg dat het heel vervelend kan zijn om geen vrienden te hebben.

Be Brave

Herken jij je in het bovenstaande? Wil je graag nieuwe vrienden maken, maar weet je niet goed hoe? Dan heb ik een aantal tips voor je:

  • Ga je naar school of heb je werk? Probeer dan mensen aan te spreken. ‘Hallo, hoe gaat het’, kan al een mooie openingszin zijn. Daarnaast zou je ook een mooie open vraag kunnen stellen, omdat de ander hierdoor meteen met jou in gesprek gaat. Bijv. ‘Wat vond je van de Engels les?’ of ‘Hoelang werk je hier al?’.
  • Neem een open houding aan. Zo ben jij makkelijker benaderbaar. Schouders naar achteren, verstop je niet achter jouw mobiel, blik niet naar de grond maar naar voren en misschien zelfs een glimlach. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent, maar een open houding zorgt er wel voor dan mensen eerder op je afkomen!
  • Wat vind je leuk om te doen? Zit je op een sport of beoefen je een bepaalde hobby? Als je aan een teamsport doet of muziekles hebt op een muziekschool en hier andere mensen tegenkomt, dan is de kans groot dat je eenzelfde interesse hebt! Dit geeft jullie al iets om over te praten.
  • In bijna elke gemeente is er een vorm van jongerenwerk. Zij organiseren vaak verschillende activiteiten speciaal voor jongeren. Ook hier kun je nieuwe mensen ontmoeten.

Het kan spannend zijn om iemand aan te spreken, verschrikkelijk spannend zelfs. Misschien ben je bang dat de ander niet op jou zit te wachten, maar wat nou als die ander precies hetzelfde denkt? Raap al je moed bij elkaar. Be brave! Het is het waard om erachter te komen of er een mooie vriendschap uit kan komen. Herken jij je niet in het eenzaam zijn of het missen van vrienden? Kijk dan eens om je heen. Wie zou er een vriend of contact kunnen gebruiken? Zou jij hier iets in kunnen betekenen voor de ander?

Op de website Eenzame Jongeren vind je meer over het thema eenzaamheid. Informatie, tips en een zelftest.

Wil jij verder praten over dit onderwerp of andere kopzorgen? Kijk dan ook eens op ons forum of chat met een deskundige en stel daar de vragen die je hebt.