Ik wil me nuttig voelen

Misschien herken je het wel, je loopt rond opzoek naar iets te om te doen omdat je je nuttig wilt voelen. Je wilt niet stilzitten en lui zijn. Je wilt iets doen waar je ook echt iets aan hebt en dat is soms best vermoeiend...

Je nuttig voelen, wat is dat eigenlijk? Dit zegt de Van Dale: “nut met zich meebrengend, bruikbaar”. Waarschijnlijk denk je al snel aan allerlei klusjes die nog gedaan moeten worden. Aan je kleding in de was gooien omdat het enige dat nog in je kast ligt een paar sokken is of het repareren van je fietslamp die het al weken niet doet. Maar je nuttig voelen betekent niet per se dat je je hele week moet vol plannen met huiswerk, het schoonmaken van het huis, het doen van de was, overwerken etc. Nuttig voelen is het doen van iets wat bruikbaar is. Bovenstaande voorbeelden kunnen dus wel nuttig zijn, maar wat voor jou nuttig is, hangt ook af van de situatie waarin jij je bevindt.

Om je een ander inzicht van het woord en de betekenis te geven, deel ik graag de Engelse vertaling van het woord nuttig: useful of helpful. Vooral bij dit tweede woord zie je dat nuttig zijn een veel bredere betekenis heeft. Helpful, iets wat jou of anderen kan helpen.

Herkenbaar

Toen ik zelf een aantal jaren geleden een eetprobleem had, had ik ontzettende last van het idee dat ‘ik me nuttig wilde voelen’. Zoals je leest, noem ik het ‘last van’, omdat ik het niet altijd fijn vond om deze gedachten en gevoelens te hebben. Enerzijds was het natuurlijk mooi dat ik graag de armen uit de mouwen stak en allerlei taken wilde doen, maar anderzijds zorgde het ervoor dat ik me onrustig voelde. Nog even een extra hoofdstuk leren voor een tentamen, mijn kamer stofzuigen, schoenen poetsen, een brief op de post doen, etc. Als ik maar bezig was met ‘iets nuttigs’ dan was het oké.

Pas later leerde ik dat de taken of activiteiten die ik deed, niet per se nuttige waren. Tijdens mijn behandeling en mijn herstel was het niet belangrijk dat ik per se blinkende gepoetste schoenen had. Ik had iets anders nodig, namelijk meer rust en meer ontspanning in mijn leven. Dat was op dat moment juist nuttig voor mij en mijn herstel. Leren rust te nemen, leuke dingen te doen, te ontspannen. Hoewel het zo eenvoudig klinkt, was dit voor mij juist iets wat ik ontzettend moeilijk vond. In mijn hoofd voelde chillen op de bank met een zak popcorn en een leuke film niet als nuttig. Het was iets wat ik in mijn hoofd als lui bestempelde. Lui zijn was iets wat ik ab-so-luut niet wilde zijn. Maar ik was niet lui. Ik had een probleem, een ernstig probleem en moest beter worden. Ik wilde beter worden, heel graag. Ik had rust nodig om aan te komen en om na te denken over wat ik met mijn leven wilde en wie ik wilde zijn.

Ik had ontspanning nodig om weer te zien wat het leven nu zo leuk maakte. Het zo netjes mogelijk opvouwen van de was hoorde niet in dit rijtje thuis. Als ik me echt nuttig wilde voelen, dan was dat wat ik moest doen me richten op mijn herstel!

Wat kan helpen

Hoewel ik uiteindelijk dit inzicht had, vond ik het nog steeds moeilijk om rust te nemen. Wat mij hielp was het maken van een lijstje met ontspannende en leuke dingen om te doen. Een aantal keer per week kon in de “nuttige” activiteit omruilen met een leuke activiteit. Denk eens na over activiteiten die je leuk vindt om te doen of activiteiten waarbij je je kunt ontspannen. Als je op dit moment weinig zin hebt om dingen te ondernemen en niet weet wat je leuk vindt om te doen, denk dan eens na over wat je een paar jaar geleden graag deed. Het is niet erg als het even duurt voordat je iets bedenkt om te gaan doen. Zie het als een uitdaging, als een zoektocht naar jezelf!

Loop jij weleens rond met gedachten zoals deze of heb je misschien andere kopzorgen? Misschien is dan de cursus ‘door een roze bril’ iets voor jou. Kijk dan ook eens op ons forum of chat met een deskundige en stel daar de vragen die je hebt.