Happiness is found, when you stop comparing yourself with other people

Iedereen kent het wel, het vergelijken met de ander. Scrollend door Social Media word je overspoeld door de meest mooie en jaloersmakende feeds. Vrolijke kiekjes van feestjes, de meest zonnige en tropische oorden en de één lijkt nog sportiever, slanker en leuker dan de ander. Alles lijkt koek en ei…


Mehhh…Helaas is dit vaak niet hoe het leven er altijd uit ziet. Iedereen krijgt te maken met dingen in het leven die lastig of moeilijk zijn, alleen wordt dit vaak niet gedeeld en kunnen we wanneer je iemand tegenkomt, dit aan de buitenkant vaak niet zien.

Jezelf vergelijken doen we allemaal, maar waarom doen we dit eigenlijk?
We vergelijken onszelf steeds meer met de mensen om ons heen. En dat is niet gek, het geeft een gevoel van “ergens bij horen”. Maar het vergelijken kan vervelende vormen aan nemen.
We vergelijken onszelf -vaak onbewust- met anderen als het gaat om uiterlijk, dingen waarin we goed en minder goed in zijn. Maar in veel gevallen is je eigen conclusie niet in jouw voordeel en dat maakt ons meestal niet gelukkiger.

In de tijd dat ik zelf worstelde met een eetprobleem, vergeleek ik mijzelf continu met anderen. Ik hoefde maar door de winkelstraat te lopen en mijn zelfbeeld was tot ver onder het nulpunt gezakt. Doordat mijn focus altijd zo geforceerd lag op “dunne” mensen, was in mijn in mijn beleving iedereen slanker dan ik. Deze mensen onthield ik en de rest… die leken niet eens op te vallen.
Ik vond het lastig om hiermee te stoppen, want het voelde bijna als iets dat automatisch ging. Toch merkte ik op een gegeven moment dat het mij niet verder hielp en vooral mijn eetprobleem in stand hield. Maar hoe laat je het vergelijken nou een beetje los? Een aantal tips die mij hebben geholpen in die tijd:

  1. Vraag jezelf af “is het belangrijk dat ik hetzelfde heb/kan als diegene waarmee ik me vergelijk?”

Iedereen is anders en heeft zijn/haar eigen kwaliteiten. Word jij er beter of mooier van als jij datgene kan wat die ander kan? Vaak kijken we alleen maar naar dingen die we niet kunnen of wat een ander goed kan. Dit schept al gauw het idee dat jij niet goed genoeg bent. Maar iedereen is uniek en heeft zijn/haar eigen kwaliteiten. Het heeft mij enorm geholpen om hier vaker bij stil te staan. Vragen als ‘’Waar ben ik goed in, wat maakt mij uniek?” Het kan ook helpen om dit aan anderen te vragen, bijvoorbeeld aan je ouders, je familie, vrienden/vriendinnen of collega’s. Zij zien jou vaak op een hele andere manier dan jij jezelf ziet.
In het begin kon ik dit moeilijk aanhoren, laat staan geloven, maar naarmate ik dit vaker deed, begon ik hier verandering in te merken.

  • Als je jezelf vergelijkt, vraag je dan af met wie jij je vergelijkt.

In de periode van dat ik een eetprobleem had, vergeleek ik mezelf alleen maar met meiden die in hetzelfde schuitje zaten als ik. Ik keek op straat alleen maar naar meiden die slanker waren dan dat ik was. Iets wat niet hielp, want mijn zelfbeeld werd daardoor gelijk naar beneden gehaald. Mij hielp het om mij te blijven verbinden met mijn eigen vriendinnen en het sociale leven daaromheen.  

  • Ontvolg de accounts die jou niet helpen

Een lastige, maar je kunt het maar beter voor zijn. Ik merkte dat het mijn eetprobleem enorm voedde. Toen ik heel bewust en volledig koos voor herstel, ben ik alle accounts gaan blokkeren die ook maar iets in mij triggerden. Het heeft mij enorm geholpen om het enorme vergelijken een halt toe te kunnen roepen, waardoor mijn eigenwaarde en zelfbeeld kon gaan groeien.

En last but nog least, ga voor jezelf na wat jouw onzekerheid voedt, wat jou triggert of jou op een negatieve manier beïnvloedt. Wanneer jouw eetprobleem hier blij van wordt, weet je dat je er afstand van mag doen!

Word je gek van de uren die jij door social media scrolt? Merk je dat jij jezelf continu aan het vergelijken bent met de ander of heb je last van andere kopzorgen? Kijk dan eens rond op onze site. Heb je vragen over deze thema’s of andere thema’s? Dan ben je ook welkom op ons forum of chat met een deskundige.