The winter is calling

De dagen worden kouder en korter en de feestdagen liggen alweer in het vooruitzicht.
Veel mensen kijken er naar uit. “Iets met…. The most wonderful time of the year??”
Toch kan deze periode ook heel anders aanvoelen.

Jezelf terugtrekken, iets wat je misschien nu wel het liefst zou willen doen. “Kon ik maar een winterslaap houden…”

De wintermaanden slapen, uitrusten, de feestdagen overslaan
Klinkt perfect toch? Ok. Back to reality.


Laten we samen kijken hoe we er het beste van kunnen maken.

 1. Maak het voor jezelf comfortabel.
  Zorg dat je je kamer gezellig inricht met dingen die jij fijn vindt. Lekker met een warme deken, huispak op de bank, pantoffels aan, kaarsjes aan. Één van de dingen waar ik altijd wel naar uit kijk wanneer ik aan de winter denk.
 2. Blijf in contact
  Misschien heb je niet veel zin om de deur uit te gaan of gezellig te doen, maar je zult merken als je er eenmaal toch even uit gaat, het eigenlijk best heel fijn is. Het kost even moeite om over die drempel te komen, maar heel belangrijk dat je in contact blijft met de mensen om je heen.
 3. Ontspannen.
  Of het nu yoga, mindfulness of een filmpje op de bank is; zorg dat je af en toe even momenten voor jezelf inplant. Ik vond dit altijd heel moeilijk, ergens gunde ik mijzelf die momenten van rust niet. Maar nu merk ik, hoe belangrijk het is om af en toe momenten van ontspanning te pakken.  Mij hielp het vaak om een lijstje te maken met activiteiten die ik kon inzetten om goed voor mezelf te zorgen
  – Een warm bad
  – Nagels lakken
  – Wat bakken
  – Minimaal 1x per dag naar buiten
  – Serie kijken
  – Yoga of meditatie
  – Jezelf mooi opmaken, haren leuk doen, fijne kleding aan doen
  – Iets creatiefs

  Wat helpt jou om goed voor jezelf te zorgen?? Wat zijn kleine dingen die jou blij maken?
 4. Zorg voor een goed eetpatroon
  Juist in de wintermaanden is het belangrijk om goed te blijven eten. Soms heb je juist wat meer eten nodig om je lichaam warm te houden. Daarnaast is het belangrijk om een goed en volwaardig eetpatroon aan te houden. Dit is tijdens de decembermaanden, met al die feestdagen, soms best lastig. In de periode van mijn eetprobleem was ik vaak maanden van tevoren al bezig om te plannen hoe en waar ik kon compenseren. Ik hoopte hiermee de controle te houden, maar eigenlijk gebeurde het tegenovergestelde.  Door compensatie raakt je lichaam uit balans. Compensatie zorgt ervoor dat je focus op het eten groter wordt en alleen maar meer aan eten gaat denken.

Het is daarom belangrijk om een volwaardig eetpatroon aan te houden. Nu hoor ik je misschien wel denken, maar hoe weet ik nou wat een volwaardig eetpatroon is? Dit is natuurlijk best lastig. Misschien ben je wel helemaal kwijt wat voldoende en regelmatig eten is, of levert dat heel veel angst op.

Mij heeft het in deze situaties erg geholpen om het bespreekbaar te maken. Maak een plan van tevoren met iemand die dicht bij je staat. Kijk samen wat haalbaar is voor jou. Je hoeft het niet alleen te doen. Durf hulp te vragen!