Sexting; wat is het en welke gevaren heeft het?

De laatste jaren zien we dat het taboe rondom naaktfoto’s en video’s steeds meer verdwijnt. Ook op ons forum lijkt dit een thema wat onder jongeren steeds meer lijkt te spelen.  
Het is heel normaal dat je jouw seksualiteit wil ontwikkelen en nieuwe dingen wil ontdekken. De digitale wereld van tegenwoordig lijkt daarvoor ontzettend handig. Optie: Er is online ontzettend veel te lezen en te leren over seks. Toch kan het internet ook gevaarlijk zijn. Sexting lijkt namelijk steeds populairder te worden.


Wat is sexting? Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s van jezelf via mobiele telefoon of andere social media. Dat klinkt natuurlijk best spannend. Maar wat zijn de gevaren hiervan?

Snapchat is het  platform onder de jongeren die het meest gebruikt wordt voor sexting. Ergens wel logisch aangezien de foto’s of filmpjes die daarop worden gedeeld, op een gegeven moment weer verdwijnen. Het lijkt hierdoor onschuldig, maar dat ligt toch anders.
Vaak staan we er niet bij stil dat een screenshot zo genomen is. En ook al krijg je daar een melding van, wanneer de ander er kwade bedoelingen mee heeft, is het eigenlijk al te laat.
Een screenshot kan makkelijk worden doorgestuurd, of zelfs op internet worden gezet en gaat daar meestal nooit meer vanaf. Iets wat in het begin onschuldig lijkt, kan jou daar je hele leven door blijven achtervolgen.

Gevaren van sexting en naaktfoto’s
Vele jongeren ervaren sexting als iets positiefs. Het is een spannende bezigheid terwijl ze leren voor zichzelf en hun seksualiteit. Sexting is in zekere zin ook erg normaal, maar zoals je hierboven al las is het dus ook risicovol. Het grootste risico dat je loopt is dat foto’s of filmpjes worden doorgestuurd of mogelijk openbaar worden gemaakt. Het uitlekken van beelden kan heftige gevolgen hebben zoals, pesten, eenzaamheid, angst. Je kunt zelfvertrouwen verliezen of onzeker worden over jezelf.
Naast het uitlekken van foto’s en beelden die je zelf hebt gemaakt, kan het ook zijn dat je door anderen onder druk wordt gezet. Wat misschien wel begint met een spel, eindigt in chantage en kan heftige gevolgen hebben. Sextortion, heet dat en dat is strafbaar.

Dus wees je bewust voordat je een foto of video online zet. Bedenk voor jezelf, of je een bericht over seks aan iemand stuurt omdat je het zelf leuk vindt om te doen en of de ander het leuk vindt om die te ontvangen. Doe het niet alleen om iemand anders een plezier te doen. Of omdat je denkt dat het bij een relatie hoort. Jij mag altijd zelf kiezen of je iets stuurt.

Heb je hier vragen over, wil je meer weten of zou je hier graan anoniem over willen praten, dan kun je altijd terecht op de volgende sites:
Online flirten (steffie.nl): uitleg en chat over online flirten en sexting
helpwanted.nl: uitleg en chathulp bij online grensoverschrijdend gedrag  

Je bent natuurlijk ook elke (werk)dag welkom op de chat van 99gram.nl. Onze professionals staan voor jou klaar.