Keuzestress

“Heb je vakantie?” “Oh héérlijk! Lekker even niks.”

Vrije tijd, wat moet je ermee?

Veel mensen vinden het helemaal niet een prettig vooruitzicht, zoveel vrije tijd. Als je naar school gaat of werkt, heb je een nuttige invulling van je dag. Een reden om ’s ochtends op tijd uit bed te komen en vanzelfsprekend structuur in de dag. Verder kom je je vrienden tegen op school. Je leuke collega’s zie je op je werk. Je hoeft er geen moeite voor te doen en toch heb je afleiding en gezelligheid. Hoe doe je dat als er ineens niets is en je het voor jezelf moet organiseren?

Vrije tijd kan moeilijk zijn als je niet goed alleen kan zijn of geen rust hebt om stil te zitten. Wanneer je geneigd bent om veel te piekeren, heb je daarvoor alle ruimte. Daar word je meestal niet blij van. Terwijl toch het idee van vakantie is dat je ontspannen wordt. Nou, van piekeren raak je niet ontspannen. Maar wat ga je dan doen, misschien heb je wel ideeën.

Iemand bellen voor een afspraak? Een middagje de stad in? Of gewoon thuis een boek lezen of iets bakken. Maar welk boek dan? En wat bak je en wie moet het opeten. Jemig, wat een keuzes. De veelheid aan keuzes kan maken dat je helemaal tot niets komt. Met als gevolg dat je in ieder geval ontevreden bent over hoe je dag is verlopen.

Tips

Hierbij een paar tips om je de vakantie door te helpen. In ieder geval kan het helpen om een lijst te maken met wat je allemaal kunt doen. Grote dingen en kleine dingen. Dingen die je alleen kunt doen en dingen voor samen met anderen. Creatieve dingen, rustige dingen, actieve dingen, nieuwe dingen en dingen waarvan je al jaren weet hoe het gaat. Als je helemaal niets weet, dan kun je die lijst pakken en er iets uit kiezen. Plan desnoods iedere dag 1 of 2 dingen vooruit, zodat je weet waar je aan toe bent.

Loop je vast omdat je niet weet hoe je een dag of activiteit aan gaat pakken? Zie je alleen beren op de weg? Gebruik dan deze stappen om toch een keuze te maken en in actie te komen.

Stap 1: beschrijf de situatie of het probleem. Wat maakt de situatie moeilijk? Is het één probleem of zijn het er meer?

Stap 2: bedenk alle mogelijke oplossingen

Stap 3: bedenk de voor- en nadelen van elke oplossing die je bij stap 2 hebt bedacht

Stap 4: kies de beste oplossing (die blijkt uit stap 3)

Stap 5: ga dat doen!

Zie jij op tegen de vakantie? Je kunt over dit onderwerp meepraten op ons forum. Ook is onze chat ook gewoon geopend tijdens de vakantie. Mocht je in de vakantie behoefte hebben om te chatten met een deskundige: wees welkom!