Vakantie! Help wat ga ik eten?

Het is inmiddels al een tijdje zomer en de vakantie is voor veel mensen ook begonnen. Uitslapen, dagjes weg, geen (huis)werk of misschien op reis gaan. Dat klinkt als een feestje of toch niet…?

Hoe leuk het ook klinkt om op vakantie te gaan en om de wereld te ontdekken, het kan ook best spannend zijn om in een andere omgeving te verblijven. Of je naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, tijdens je vakantie kan het zijn dat je ritme anders is en dat er andere dingen worden gegeten dan je gewend bent. Als je een eetprobleem hebt, is juist die vaste structuur en ook het bekende eten een houvast. Zo weet je waar je aan toe bent en wanneer.

Zelf heb ik vakantie en het op vakantie gaan altijd leuk gevonden. Ook toen ik een eetprobleem had keek ik daar al maanden naar uit. Toch had het in die periode ook een ingewikkelde kant, namelijk de kant van het eten. Het uiteten gaan, de wisselende tijdens waarop we gingen eten en het andere eten. Ik vroeg me van tevoren af of ze ‘mijn vaste producten’, die ik (bijna) dagelijks at, verkochten in een andere supermarkt. Wat moest ik zonder mijn favoriete tussendoortje, de gember ontbijtkoek?

Van tevoren wist ik dat het eten nu eenmaal niet zo zijn als thuis en dat ik hier op één of andere manier een weg in zou moeten vinden.

Heerlijk Hollands

Als je gewend bent om bruine boterhammen met hagelslag te eten, dan is de kans aanwezig dat dit niet verkrijgbaar is in het buitenland. In veel landen wordt wel brood gegeten, maar dit is vaak ander brood. En helaas, hagelslag is wel echt heel Hollands! Wel is het zo dat Nederlandse producten op steeds meer plekken worden verkocht. Net zoals je in de Nederlandse supermarkten ook allerlei producten vanuit de hele wereld kunt kopen. Toch zul je ook heel veel andere producten tegenkomen. Etenswaren die in het vakantieland veel worden gegeten. Ander brood, andere groenten, andere merken in het zuivelschap. Dat er andere producten worden verkocht, betekent niet dat dit verkeerde, ongezonde producten zijn. Sterker nog, misschien kom je er wel achter dat de Franse chips of Italiaanse koekjes veel lekkerder zijn! Het kan best spannend zijn om uit je comfort-zone te stappen en nieuwe dingen te proeven, maar misschien is het wel de moeite waard.

Houvast

Zoals ik al schreef, kan het fijn zijn om een bepaalde structuur te hebben. Zodat je weet waar je (ongeveer) aan toe bent. Buiten de vakanties om is er vaak een natuurlijke structuur, doordat je naar school of naar je werk gaat. Je zet je wekker uit, frist jezelf op en gaat aan het ontbijt. Hoe die structuur er precies uitziet kan voor iedereen verschillen. Op het moment dat het vakantie is, valt school of werk bijvoorbeeld weg. Je hoeft de wekker niet meer te zetten en gaat misschien later ontbijten. Er is geen vaste lunchpauze en je blijft soms wat langer op ‘s avonds. Een vakantiedag is verder een normale dag, alleen een dag zonder vaste structuur. Het kan fijn zijn om zelf structuur in de dag aan te brengen als je het moeilijk vindt om die structuur los te laten.

Een aantal tips

  • Zie de vakantie als een oefenen moment om eens andere etenswaren te proberen. Het is tijdelijk en als het niet bevalt, ga je thuis weer over op jouw vertrouwde producten.
  • Als je het moeilijk vindt om jouw vaste tussendoortjes en andere producten los te laten, kijk dan of je misschien wat mee kunt nemen uit eigen land. Een pak hagelslag, een ontbijtkoek of jouw favoriete cruesli.
  • Is het niet mogelijk om dingen van huis mee te nemen en vind je het spannend om spontaan over te stappen op andere producten? Kijk dan welke vervangers er zijn in het vakantieland. Vaak is er iets vergelijkbaar wel aanwezig. Ook in andere landen hebben ze tussendoortjes!
  • Heb je behoefte aan meer structuur? Kijk dan wat je vooruit kunt plannen. Ga je een dagje weg en ga je s ’avonds uiteten? Dan kan het rust geven om voor de middag zelf een lunch mee te nemen. Sla geen maaltijden over. Hiermee voorkom je makkelijker eetbuien of een tekort aan energie.
  • Ga je met anderen op vakantie? Geef aan waar je tegenaan loopt en waar zij jou bij kunnen helpen. Misschien kunnen zij jou helpen of gewoon een luisterend oor bieden. Het is voor anderen soms moeilijk te bedenken waar jij moeite mee hebt.
  • Probeer te genieten van de vakantie. Ga leuke dingen doen, ontdek de omgeving! Probeer te ontspannen, het is immers vakantie. Dit kan ook voor afleiding zorgen 😊
  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf en de vakantie. Het is oké om je soms even niet oké te voelen. Probeer om hier niet in te blijven hangen en om de draad op een gegeven moment weer op te pakken! Wees lief voor jezelf (en je familie)!

Zie jij op tegen (het eten tijdens) de vakantie? Of loop je tegen andere problemen aan rondom eten? Misschien is de online behandeling iets voor jou. Heb jij andere vragen? Kijk dan ook eens op ons forum of chat met een deskundige.