Heb ik echt een probleem?

Wat ik vaak zie, is dat persoonlijke problemen worden weggewuifd. “Het gaat niet super, maar dat loopt wel los” of “Ik zit niet lekker in mijn vel, maar het kan altijd erger”. Ja, misschien loopt het wel los of kan het altijd erger, maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is of dat je er geen aandacht aan mag schenken.

Wanneer is iets een probleem?

Wat nou precies wel een probleem is en wat niet, is voor iedereen weer anders. Toch is er wel een soort richtlijn voor. Ben je onzeker over jouw uiterlijk, wil je afvallen terwijl je een gezond BMI hebt of heb je bijvoorbeeld angsten ontwikkeld op het gebied van eten en kom je er niet helemaal meer uit? Komt jouw lichamelijke of mentale gezondheid in gevaar? Dan kun je dit zien als een belemmering. Zodra iets jouw dagelijks leven gaat belemmeren (moeilijk maakt) dan kun je dit zien als een probleem.

Om hulp vragen als je een probleem hebt is soms best moeilijk. Probeer hierbij niet te vergeten dat we allemaal weleens hulp nodig hebben in ons leven. Het is helemaal oké om hulp te vragen, je bent het waard. Als een goede vriend of een familielid hulp nodig heeft, dan gun je hem of haar waarschijnlijk goede ondersteuning. Gun jezelf die hulp ook! Hoe klein of groot je probleem ook is: jij verdient het om serieus genomen te worden en om jezelf serieus te nemen.

Herkenbaar

Toen ik veel kilo’s was afgevallen, mijn haar begon uit te vallen, ik het constant koud had, mij erg down voelde en weinig energie had, dacht ik dat mijn situatie wel meeviel…

Ik was niet zo dun als sommige andere mensen. Ik kon nog best een rondje wandelen en na een warme douche werd ik wel weer warm. Als ik al een probleem had, dan zou ik het ook zelf weer moeten oplossen. Helaas kon ik dit niet.

Mijn moeder trok uiteindelijk aan de bel. Ze besloot dat we de volgende dag naar de huisarts zouden gaan. Hoewel ik van die beslissing schrok, was ik eigenlijk ook opgelucht. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel dat het niet goed met mij ging en dat ik niet zelfstandig uit deze situatie zou komen. Ik wist zelf niet welke stappen ik moest nemen om er weer bovenop te komen. Ik ben mijn ouders nu ontzettend dankbaar voor het inschakelen van hulp. Doordat ik hulp kreeg lukte het mij uiteindelijk om van mijn eetprobleem af te komen en werd ik uiteindelijk weer een leuker, vrolijker en energieker meisje.

Passende hulp

Als je een splinter hebt, dan betekend dit niet meteen dat je naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Je kunt zelf met een pincet waarschijnlijk een heel eind komen. Met een gebroken arm is het misschien toch slim om hulp in te schakelen van een arts. Er zijn veel verschillende vormen van hulp mogelijk, ook als je problemen hebt rondom jouw zelfbeeld, je gewicht of eten.

Misschien heb je iets aan de hulp van een vriend, familielid of een docent. Vind je dit niet fijn om jouw problemen met een bekende te bespreken? Dan zijn er gelukkig ook andere vormen van hulp. Denk hierbij aan een huisarts, praktijkondersteuner, therapeut of kijk eens op 99gram. Hier vind je o.a. de zelfhulpcursus: door een Roze bril, waarbij je positief naar jezelf leert kijken. Daarnaast kun je in de avonduren chatten met een deskundige, waarbij je al jouw vragen kunt stellen.

Je bent niet alleen. Vraag om hulp!