Hoe vertel ik anderen over mijn eetprobleem?                                         

Oké, misschien heb ik problemen met eten, maar hoe vertel ik dat aan anderen? Wil ik dit eigenlijk wel? Hoe reageren ze daar dan op? Dit klinkt allemaal best ingewikkeld…

Op het moment dat je er zelf net achter bent gekomen dat je wat worstelt met eten of met je gewicht en misschien nog aan het uitzoeken bent hoe dit kan en waarom je een moeilijke relatie hebt met eten, dan kan dit voor enorm veel verwarring zorgen. Misschien eet je iets te veel of juist te weinig of heb je angsten ontwikkeld rondom eten. Als je hier zelf mee blijft worstelen, is dit behoorlijk vervelend.  

Herkenbaar

De ogen die zich op mij richtten als ik binnenkwam op familie verjaardagen. Achter mijn rug om fluisterende mensen in de winkel of juist de ontwijkende (goedbedoelde) gesprekken die bekenden met mij voerden. Ja, ik had ondergewicht en dat was te zien. Ik neem de mensen (bekenden of onbekenden) ook niet kwalijk dat er soms iets te lang naar mij werd gekeken of gepraat over hoe ik eruitzag en hoe ik mij moest voelen. Op dat moment vond ik het vervelend en wilde ik het liefst door de grond zakken, weg uit de situatie. Nu weet ik dat het ontwijken van het onderwerp ‘eetprobleem’ goedbedoeld was. Daarnaast werd het ‘met grote ogen aankijken’ (of wegkijken) veelal gedaan uit ongerustheid of uit onwetendheid. Als iemand niet goed weet hoe het met jou gaat of wat een eetprobleem nou is, dan is het ook moeilijk om te weten hoe je het beste kunt reageren. Wat de juiste manier is, zal ook weer per persoon verschillen!

Ik koos er uiteindelijk voor om een aantal mensen om mij heen te vertellen hoe het met mij ging, dat ik inmiddels hulp kreeg en dat ze mij best vragen mochten stellen. Het luchtte op!

Doordat ik ‘de olifant in de kamer’ had besproken, was er ook weer ruimte voor andere praat en voelde ik me weer een beetje ‘normaal’.

Luisterend oor

Soms kan het helpen om je gedachten rondom eten eens op papier te zetten. Wat vind ik zo lastig? En wanneer vind ik dat zo lastig? Iets anders wat kan helpen is om je gedachten of gevoelens te delen met iemand die dicht bij je staat. Iemand die je vertrouwt en het beste met je voor heeft. Zijn dit jouw ouders, een docent of een vriend(in)? Dat mag jij bepalen. Het hebben van een moeilijke relatie met eten en gewicht kan ook gepaard gaan met verschillende emoties. Angst, verdriet, frustratie of schaamte. Dit kan de drempel om open te zijn naar anderen verhogen. Het is namelijk best kwetsbaar om hier open over te zijn. Maar naast dat het kwetsbaar en ingewikkeld is, is het ook heel dapper en sterk. Het kan uiteindelijk voor opluchting zorgen om je gedachten met iemand te delen, zodat ze niet langer alleen maar in je hoofd spoken. Naast een luisterend oor kan degene misschien ook wat support bieden, zodat je weet dat je er niet alleen voorstaat. 

Hulp

Misschien is het zo dat je net wat meer nodig hebt dan een luisterend oor en support van mensen om je heen. Dat kan! JE kunt kijken of online hulp iets voor jou is. Hier lees je meer over op onze website. Er zijn ook andere manieren van hulp(verlening), denk hierbij aan: de huisarts, een psycholoog of een diëtist. Als je denkt dat je meer hulp nodig hebt, maak dit dan bespreekbaar. Je kunt dan bijvoorbeeld een afspraak maken met de huisarts. Vind je het spannend om dit te doen of weet je niet precies wat je moet zeggen? Misschien kan er dan iemand met je meegaan naar de afspraak.

Delen met anderen

Ben je door de ingewikkelde relatie met eten wat aangekomen of afgevallen? Dan kan het zijn dat de mensen om jou heen hier vragen over gaan stellen; uit nieuwsgierigheid of uit ongerustheid. Moet je hen nu vertellen hoe het met je gaat? In het kort: Nee, dat hoeft niet.

Je mag zelf weten wat je wel- en wat je niet wilt delen met anderen. Het is aan jou of je in wilt gaan op vragen(de blikken). Heb je besloten dat je wel wilt vertellen hoe het met je gaat? Kies dan voor jezelf een moment uit waarop jij eraan toe bent om hierover te vertellen. Wat helpend kan zijn is om je voor te bereiden. Wat wil je wel delen en wat liever niet. Daarnaast kun je ook iemand vragen om je te helpen, bijvoorbeeld die ouder/docent/vriend(in) die eerder werd genoemd. Als je dan niet helemaal uit je woorden komt, dan kan de ander je helpen om de juiste woorden te vinden.

Blijf niet langer alleen worstelen en piekeren. Gun jezelf een luisterend oor. Succes!

Heb jij problemen rondom eten of twijfel je daar over? Kijk ook eens hier of hier . Heb je last van andere kopzorgen? Misschien is dan de cursus ‘door een roze bril’ iets voor jou. Ook met andere vragen ben je welkom op ons forum of chat met een deskundige.