Alles moet perfect

Urenlang bezig zijn met het vinden van het juiste lettertype voor je verslag, niet helemaal tevreden zijn met een 7 of per se de perfecte outfit willen vinden. Als perfectionist leg je de lat hoog, heel hoog. Herken jij jezelf hierin?

Hoewel hierboven het woord perfectionist staat, is perfectionisme misschien passender. Perfectionisme is meer een type gedrag en niet een stempel dat je nou eenmaal hebt. Je kunt perfectionistisch zijn ingesteld, maar dat betekent niet dat je hier niet vanaf kunt komen of dat je minder perfectionistisch kunt worden. Wat je weleens ziet is dat mensen in een bepaalde periode in hun leven erg perfectionistisch kunnen zijn en dat dit in de loop der jaren afneemt. Bijvoorbeeld omdat het halen van ‘perfecte resultaten’ niet meer zo belangrijk is. Iemand heeft andere prioriteiten gekregen of ziet in dat je iets nooit ‘perfect’ kunt doen.

Alles “perfect” willen doen kan een keerzijde hebben. Als de lat zo hoog ligt, dat je er altijd naast grijpt, dan is het niet meer zo prettig. Dit betekent namelijk dat je nooit tevreden zult zijn met wat je doet en nauwelijks kunt genieten van succes! Het kan altijd beter, sneller, mooier of netter. Dit kan er op den duur voor zorgen dat je een slecht zelfbeeld krijgt.

Dit is deels ook wat ik bij mezelf herken. Zo kon ik uren met een verslag bezig zijn, omdat ik vond dat alles moest kloppen: de inhoud, het lettertype, het aantal pagina’s, de indeling… Het was voor mij belangrijk om er ‘alles aan te doen’ om een zo goed mogelijk verslag af te leveren. Naast dat het voor mezelf belangrijk was om iets perfects af te leveren, vond ik het ook belangrijk dat ik mensen om mij heen kon laten zien dat ik ‘goed genoeg’ was, dat ik goede cijfers haalde en ertoe deed.

“Je zult wel blij zijn?” werd mij gevraagd als ik een 8 haalde. Ik dacht alleen maar, wat heb ik verkeerd gedaan. Waarom heb ik geen 9 of 10? Het kon altijd beter…

Perfectionisme is negatief?

Wat je vaak leest, is dat het perfectionisme wordt gezien als iets negatiefs, maar misschien is het goed om aan te geven dan perfectionisme niet altijd verkeerd is. In het voorbeeld dat ik hierboven noem, vertoonde ik perfectionistisch gedrag om onzekerheid te verbergen, om mezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen eventueel falen. Het ging best ver en dat was helemaal niet fijn. Maar een beetje perfectionisme hoeft niet verkeerd te zijn. Vaak zie je dat mensen die perfectionistisch zijn ook ambitieus, netjes en zorgvuldig zijn. Daarnaast hebben ze vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het hangt er dus maar net van af wat het met jou als persoon doet en hoever het gaat.

Tips: Omgaan met perfectionisme

 • Herken perfectionisme
  Denk jij zwart of wit, in alles of niets? Ga je altijd door tot je het beste resultaat bereikt en ben je niet tevreden met minder? Dan is het goed om te weten dat je misschien wat perfectionistisch bent. Door dit te weten, kun je hier ook op gaan letten en (als dit nodig is) er ook wat aan gaan doen.
 • Zijn jouw gedachten realistisch?
  Denk eens na over jouw gedachten, zijn deze realistisch? Waarom wil je het beste van het beste bereiken? Ligt de lat misschien té hoog? Heeft jouw perfectionisme misschien te maken met controle? Je kunt het leven niet controleren en misschien is dat maar goed ook. Dat zou wel een hele grote verantwoordelijkheid zijn!
 • Stel je doelen bij
  Perfectie nastreven kan heel vermoeiend zijn. Het kan goed zijn om je focus te verleggen. Vergeet niet te genieten van het leven! Als je terugkijkt op je leven, is dan het enige wat je zult onthouden die 10 die je hebt gehaald of die perfecte theedoek die machete met de theekopjes? Of zijn dat de leuke contacten die je had en de hobby’s waar je blij van werd?
 • Oefening baart kunst
  Het kan helpen om te oefenen met loslaten en uit je comfort-zone te treden. Je zou bijvoorbeeld een tijdgrens kunnen stellen voor het maken van een verslag of het klaarmaken voor een avondje uit. Als de tijd voorbij is stop je en daar moet je het dan mee doen. Misschien zal je dan een fout maken tijdens een tentamen of misschien is de outfit in jouw ogen niet perfect, maar dat is niet altijd verkeerd! Want laten we eerlijk zijn, zou een uur extra wel zorgen voor een perfect resultaat?
 • Wees aardig voor jezelf
  Als je geen 10 haalt of niet het mooiste, leukste of grappigste bent, betekend dit niet dat je er niet toe doet. Iedereen doet ertoe en jij ook! Ik weet nog dat ik een stuk leuker (aardiger/ relaxter) werd toen ik niet langer naar het meest ‘perfecte’ streefde. Het gaf mij meer rust om op een gegeven moment tevreden te zijn met wie ik ben en wat ik deed.

Tot slot, wat is eigenlijk perfect? Misschien bestaat perfect helemaal niet. Want we leven in een wereld met ongeveer 7,753 miljard mensen, wat perfectie is, is voor iedereen weer anders!

Leg jij de lat heel hoog voor jezelf? Ben je perfectionistisch of heb je last van andere kopzorgen? Kijk dan eens rond op onze site. Heb je vragen over deze thema’s of andere thema’s? Dan ben je ook welkom op ons forum of chat met een deskundige.