Na de behandeling, hoe nu verder?

Wat kan het fijn zijn om je behandeling af te sluiten als het goed met je gaat. Een hele overwinning! Als het niet zo goed met je gaat is het misschien helemaal niet fijn. In beide situaties kan het spannend zijn om een behandelaar en behandeling los te laten. Want hoe ga je nu verder? Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen?

Niet alleen

Of het nu gaat om voldoende eten, lief zijn voor jezelf, je grenzen in de gaten houden of iets anders, het kan best ingewikkeld zijn om dit zelf te doen. Maak je je zorgen over hoe het nu verder moet, zonder therapeut, psycholoog, psychiater, huisarts, verpleegster…? Dan ben je daarin niet de enige. Vaak wordt er hulp ingezet met het idee dat je later zelfstandig verder kunt. Je hebt geleerd van de hulp die je hebt gekregen en nu kun je zonder die hulp verder. Het is goed om je te beseffen dat je, ook na een vorm van behandeling, nooit helemaal alleen bent. Naast je behandelaars, zijn er waarschijnlijk ook andere mensen die je kunnen helpen. Denk aan familieleden, vrienden of eventueel anonieme hulp. Deel jouw onzekerheden en gedachten met iemand. Een luisterend oor kan al heel fijn zijn en voor opluchting zorgen.

Praat erover

Als je wat meer houvast wilt, dan kun je met iemand die je vertrouwt afspreken dat je met hem of haar kan praten als je het even niet meer weet of als je denkt dat het niet goed gaat. Twijfel niet te lang en zoek hem of haar op als het nodig is. Vertel hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om weer de draad op te kunnen pakken. Wat ook fijn kan zijn, is om met iemand af te spreken dat hij of zij jou kan aanspreken als diegene zich afvraagt of het wel goed met jou gaat. Dit kan dezelfde persoon zijn als hierboven, maar dat hoeft niet. Soms gaat het even niet zo super, maar zie je dit zelf (nog) niet. Het kan confronterend zijn als hij of zij jou aanspreekt, maar het kan ook fijn zijn om wat support te hebben. Zie het als een soort vangnet.

Bedenk ook dat je er altijd zelf nog bent om voor jezelf te zorgen. Onderschat jezelf niet. Misschien heb je op dit moment niet zoveel vertrouwen in jezelf, maar dit betekent niet dat je het niet kunt.

Onderschat jezelf niet

Houd een peptalk met jezelf. Spreek jezelf toe, desnoods voor de spiegel. Je hebt het al zo ver geschopt, geef niet op! Denk aan alles wat je hebt geleerd in de afgelopen tijd. Je hebt vast tips gekregen van je therapeut/huisarts/familie om door te zetten. Misschien kun je hier nu wat uit halen. Onderschat jezelf niet!

Zelf had ik het geluk dat ik ook na mijn behandeling nog thuis woonde en mijn familie om mij heen had. Ouders, een broer en zusje waar ik op kon vertrouwen. Toch wilde ik het liefst zelfstandig stappen blijven zetten. De ene keer lukte dit beter dan op sommige andere momenten. Doordat ik mijn onzekerheden met mijn ouders kon bespreken, bleef ik er niet alleen mee worstelen. Mijn ouders dachten met mij mee en namen soms ook angst of twijfel bij mij weg. Toen ik op mezelf ging wonen, merkte ik dat mijn ouders goed in de gaten bleven houden hoe het met mij ging. Hoewel ik hier enerzijds aan moest wennen, gaf het anderzijds een fijn gevoel. Hoewel ik inmiddels goed voor mezelf kon zorgen, waren er anderen die er voor me waren als dat nodig was.

Hulp vragen is oké

Iedereen heeft weleens hulp of ondersteuning van een ander nodig. Soms een beetje en soms heel veel en dat is niet erg. Sterker nog, als we elkaar niet nodig hadden op de wereld dan hadden we geen bakker nodig, geen dokter of kapper. Dan zouden we alles zelf kunnen oplossen. Zou dat niet eenzaam zijn? Wees vooral eerlijk, tegenover jezelf en tegenover anderen. Gaat het goed? Super, ga zo door! Gaat het niet zo goed? Oké, wat heb je dan precies nodig en hoe kom je daaraan? Schakel vooral hulp in als je er zelf niet uitkomt. Het is niet erg om het af en toe even niet te weten, maar blijf vooruitkijken en geef niet op.

Vind jij het moeilijk om zelfstandig goed voor jezelf te zorgen? Heb je een probleem met eten of heb je andere onzekerheden? Misschien is dan de cursus ‘door een roze bril’ iets voor jou. Als je nog andere vragen hebt, dan ben je ook welkom op ons forum of chat met een deskundige.