Hoe vind je een leuke sport?

Eén van de hobby’s die vaak worden genoemd is sporten. De één vindt het leuk om te sporten en de ander heeft er een hekel aan. Dat is oké, we hebben allemaal andere interesses en talenten. Toch is het goed om te weten dat er een heleboel verschillende sporten zijn en dat er misschien ook een sport bij jou past. Nu nog even op onderzoek uitgaan welke dat dan is!

Waarom wil ik sporten?

Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom je kunt gaan sporten. De één sport om te werken aan een betere conditie, de ander vindt het belangrijk om sterker of misschien gespierder te worden. De belangrijkste reden om te sporten is misschien wel plezier, want het kan heel fijn zijn! Sporten kan een goede uitlaatklep zijn op het moment dat je jouw energie kwijt wilt. Als je dit wilt, dan kun je bijvoorbeeld denken aan sporten als Street Dance, Kickboksen of hardlopen. Schrikken de grote inspanning, het rode hoofd en zweet je af en vind je het fijner om rustig aan te doen, denk dan meer aan het woord bewegen. Bewegen klinkt misschien wat laagdrempeliger. Yoga, zwemmen en wandelen kunnen ook veel inspanning vereisen, maar kun je ook op een rustige manier doen.

Toen ik een eetprobleem had, was sporten voor mij een manier om niet stil te hoeven zitten en om calorieën te verbranden. Ik was namelijk bang om aan te komen. Ik wandelde, fietste en deed van alles om maar te kunnen bewegen. Sommige mensen vonden het knap dat ik zoveel discipline had of waren zelfs jaloers op mij omdat zij zelf de motivatie niet konden opbrengen om te sporten. Als ik dit hoorde, dan voelde het bijna als een compliment. Ik was blijkbaar goed in bewegen, actief zijn. Dit zorgde ervoor dat ik nog meer ging bewegen en ik een soort bewegingsdrang ontwikkelde.

Hoewel ik het wandelen in het begin nog wel leuk vond, werd dit plezier in sporten en bewegen snel minder. Maar ik was streng voor mezelf: Als ik het niet volhield, dan was ik lui.

Nu weet ik dat ik liever voor mezelf had mogen zijn. Dat ik het beter rustig aan had kunnen doen. Dat sporten ook leuk kan zijn en niet alleen bedoeld is om af te vallen. Tegenwoordig is mijn motivatie op het gebied van sporten heel anders. Als ik iets niet leuk vind, dan doe ik het niet en ga ik opzoek naar een sport die ik wél leuk vind!

Alleen of liever samen?

Als je opzoek bent naar een leuke sport die bij jou past, dan is het goed om te kijken of je het leuk vindt om alleen te sporten of om samen te sporten. Wielrennen kun je alleen doen, maar ook samen. Basketbal wordt daarentegen in teamverband gespeeld. Een voordeel van samen sporten, is dat je misschien nieuwe contacten maakt. Als je liever volgens jouw eigen planning gaat sporten, dan is het misschien minder handig om voor een teamsport te kiezen. Skeeleren, naar de sportschool of touwtjespringen kun je bijvoorbeeld goed alleen doen en op momenten dat jij zin hebt om te sporten.

Binnen of buiten?

Lijkt het jou leuk om lekker buiten te gaan bewegen of ben je liever binnen? Dit kan invloed hebben op het maken van je keuze. Stijldansen wordt vaak binnen gegeven, maar surfen doe je buiten. Daarentegen kun je veel sporten tegenwoordig zowel binnen als uitoefenen. Denk hierbij aan zwemmen, voetbal, tafeltennis, en volleybal.

Geef het tijd!

Bijna elke sport kun je leren. Er bestaan hockeygroepen voor beginners en in de sportschool kun je hulp krijgen van een trainer. ‘Ik kan het niet’ zou geen reden moeten zijn om niet te beginnen met die sport die jou aanspreekt! Sven Kramer was ook niet meteen kampioen en heeft ooit ook moeten leren schaatsen. Gun jezelf die tijd om aan een sport te wennen en deze aan te leren. Het kan als een drempel voelen om iets nieuws aan te leren als je ziet dat anderen om je heen het al kunnen, maar uiteindelijk sport je voor jezelf en niet voor anderen! Geef het tijd en ga het aan, op jouw tempo.

Heb jij een goede relatie met sporten en bewegen? Of vind je het lastig om een hier een gezonde weg in te vinden? Heb je andere onzekerheden? Dan ben je altijd welkom op ons forum of stel je vraag in de chat met een deskundige.